Foto: MARIELLE LINDBERG

Välkommen hem till storgrävaren Uzi!

I en relativt nybyggd bostadsrättslägenhet i Umeå bor fyra pälsbeklädda figurer av arten katt. Det är mamma Wolga som döpts efter en rysk flod, pappa Uzi och ungen Kalashnikov – som båda fått sina namn efter två vapen, samt unge nr två – Elektra. De yngsta fyller dock tre år i januari och börjar därmed bli riktigt stora. Katterna stormtrivs i sitt hem som de nu haft i drygt ett år och vore det inte för den fina stugan i Backe så skulle de gärna tillbringa alla sina dagar inom hemmets väggar.

I vardagsrummet finns nämligen ett högt klätterträd som rymmer dem alla och balkongen har snälla husse och gulliga matte gjort om till en kattbur med hjälp av nät. Att lägenhetsägarna inte får plats med några utemöbler bryr katterna inte sig om, då de därigenom kan njuta till fullo av den fina lekplatsen som de vuxna kallar balkongen. På den kaklade toaletten görs alla kattbehov där en stor låda full med pellets har placerats. Pappa Uzi är en storgrävare av rang och älskar att häva ut allt roligt innehåll ur lådan till de tvåbentas förtret. Mamma Wolga brukar även hon besöka huset men får dock inte göra det hon ska utan att hon blir störd av Uzi eller ”Kolle” som gärna jagar henne då rastlösheten blir för stor och retsamheterna tar över.
Elektra är familjens sjusovare. Ligger hon inte på kanten av en madrass som står längs gästrummets ena vägg så har hon placerat sin lurviga kropp på sängen. Matte får helst inte sova själv om nätterna då Elektra bestämt gör henne sällskap på en av kuddarna, tills det blir för varmt och trångt om utrymme. Då smiter hon iväg till sin madrass i andra rummet och håller tummarna att inte brorsan Kolle ska upptäcka henne och prompt insistera på lek. Kolle är nämligen energiknippet bland katterna och är den som för mest liv och bokstavligen klättrar på väggarna. Att vila är tråkigt och därför spenderar han helst dagarna ute på balkongen där han kan ta sats och rusa upp för kattstängslet likt en apa på zoo.

Balkongen underlättar
De tvåbenta, dvs. Jessica och Fredrik, flyttade in i denna lägenhet på fjärde våningen i oktober 2008. Innan dess hade de flyttat runt till olika bostäder ungefär vartannat år och känner sig nu nöjda med sitt val att köpa en lägenhet i staden. De valde att behålla de standardtapeter som erbjöds vid produktionen och har bara tapetserat om två väggar som fick bli fondväggar i vardagsrummet.
Att katterna tar stor plats är båda överens om men tillägger att de trivs med alla sina djur och att balkongen har underlättat en hel del då katterna ofta kan spendera tid där ute. Från början var det inte tänkt att de skulle ha fyra katter, särskilt inte med tanke på att de bodde i lägenhet. Wolga var först med att flytta in och när Uzi blev familjens nya tillskott dröjde det inte länge innan de fick ungar. Jessica ville behålla en av kattungarna, Elektra, och syskonen gavs bort till andra. Men Kalashnikov, som Fredrik döpte en av ungarna till, började i protest att göra sina behov i den nya familjens handfat och fick därför flytta tillbaka till sin ursprungliga familj där han idag lever som familjens sjätte medlem.

Inget att säga till om
Sommartid åker paret och de fyra djuren till Backe där de har stuga. Även här trivs alla ofantligt bra och vore det inte så långt att åka så skulle de tillbringa mer tid i stugan än vad de gör idag, då katterna har större utrymmen här att leka på än hemma. Dock upplever både Jessica och Fredrik att det fungerar riktigt bra att leva som de gör, med lägenhet i Umeå och stuga i skogen och så länge Fredrik får gå runt i tofflor och shorts och Jessica får pynta med ljusstakar och dekorationer så är alla nöjda.
Än så länge har katterna inget att säga till om gällande de premisserna och skulle de höja rösterna så åker de ut på balkongen där de gott kan få stanna en stund tills mynten ramlar ner och de inser att det faktiskt inte är dem som bestämmer. Även om de gärna vill tro det!
MARIELLE LINDBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!