Foto: Sara Wallin

Datumparkering – inga konstigheter

Obegripliga skyltar, siffror, datum och udda nätter hit och dit. Hur är det med datumparkeringen i Umeå? Bil & Bostad ber körskoleläraren Niklas Persson förklara systemet på ett pedagogiskt sätt.

Niklas Persson, 40 år, har redan hunnit vara trafiklärare i över 20 år. Sedan i somras driver han Björkstadens trafikskola på Berghem och är en expert på att göra datumparkeringsteorin lättbegriplig. Lagen är inte så svår egentligen, om man kan komma ihåg allt man måste tänka på.
– Lagen säger att det är förbjudet att parkera på udda husnummer på udda dagar och på jämna nummer på jämna datum. Om det inte finns en tilläggstavla som visar tider så gäller förbudet alltid, från märket och fram till nästa korsning. Vanligaste är att datumparkeringen gäller från klockan 00.00 till 06.00 eller 08.00 på morgonen. Ett stort problem är vid månadsskiften som slutar den 31, då det blir två udda dagar i följd (31, 1) och förbjudet två nätter i rad på en sida.
Varför finns datumparkering?
– Det är för att underlätta snöröjning och sophämtning. Man brukar ha det i centrumkärnan. När de vägarna byggdes använde man häst och vagn så gatorna är inte anpassade efter biltrafik. Innebörden är att vartannat dygn kan man ha en av vägarna fria.
För drygt ett år sedan ändrades skylten för datumparkering från en zontavla till tre olika skyltar, allt för att göra det enklare att förstå datumparkeringen och anpassa efter EU.
Hur vanligt är det att körskoleeleverna ändå missförstår datumparkeringen?
– Det är en av tre, fyra grejer man alltid får repetera. Det är lite mattetänk och vissa har nästan en fobi för det. Sista teorilektionen brukar de vilja repetera, det är en klassiker.
Vilka tror du är de vanligaste felen folk gör?
– En del gör bort sig när de glömmer bort när datumparkeringen gäller. De tänker för just nu och inte för sen. En annan vanlig grej är att de ställer sig där det är mest bilar. Men det kan ju vara så att folk inte flyttat bilarna än och så får de en bot. Sånt händer när man är osäker och bara tittar på vad andra gör. Därför är det alltid bra om folk förstår syftet med datumparkeringen. När folk får en bot så tycker de inte att det är så kul. Men då tar de reda på vad som blev fel och lär sig något.
Själv har Niklas Persson bara fått parkeringsböter en gång i livet för ett misstag han inte kommer att göra om.
– Jag kom in fel, missförstod och fick en p-bot för felvänt fordon. Men det är ju så, allt är busenkelt när man kan det.

Sammanfattning
Ta reda på vilket datum det är och titta noga mellan vilka klockslag parkeringen gäller. Är det ett jämnt datum, som den 30:e så betyder det att det är förbjudet att parkera på den sidan av gatan som har husnummer med jämna siffror. Undvik alltså sidan med nummer 2, 4, 6, och 8. Men tänk på att datumparkeringen ofta gäller från och med midnatt då snöröjning och städningen av gator pågår.

Alltså, om du parkerar bilen kl. 23.00 den 30:e och vill stå över natten så kommer det att vara den 1:e efter midnatt då datumparkeringen gäller, då är det udda datum och förbjudet att stå på samma sida som udda husnummer. Alltså måste du ställa dig på jämn gatusida för att undvika parkeringsböter.

SARA WALLIN

Fler Artiklar
Klicka och läs!