Nikodemus är Nostradamus light

Benny skickar över en av de tyngre bollarna i krönikepingisens historia - ”Hur blir det i framtiden?”, en uppgift som såväl stora som små tänkare gått gruvligt bet på genom åren. Även snävt begränsade profetior har missat målet med så bred marginal att det snarast blivit inkast istället.

”Allt som kan uppfinnas är nu uppfunnet och därför är det lika bra att lägga ner patentverket”, var chefen för det amerikanska patentverket, Charles H. Duells klassiska utsaga år 1899. En strof som vi gott kan lägga på minnet, och åkalla när vi själva gör vardagliga klavertramp på jobbet. Att beställa helt fel antal liter mjölk till mejeridisken en helg måste ju anses vara en bagatell jämfört med att föreslå nedläggning av ett helt patentverk.
Det bästa, möjligtvis det enda, sättet att undvika att ha fel är att vara knäpp tyst eller åtminstone ytterst svävande i våra uttalanden. Inte olikt hur rutinerade politiker pratar, alltid i högst allmänna ordalag. Inte som domedagsprofeterna som sätter ut ett exakt klockslag för jordens undergång. Eller scientologerna, som hävdar att jorden snart kommer att gå under för den mäktige rymdvarelsen Xenus hand. Sånt där är alla profeters rookie-misstag – att vara för precisa i sina utfästelser. Så mycket kan ju bli fel, tid, tillvägagångssätt m m. Kanske heter han inte Xenu längre, eller så stavas det annorlunda på rymdspråk.
För att en profetia ska ha skuggan av en chans att slå in bör den vara så luddig som det bara är möjligt. En av mina mer kända förutsägelser är det inte – att björklövenforwarden Jon Palmebjörk en dag skulle spela i Tre Kronor. Det blev Sundsvall. Därför hade det varit smartare av mig att säga nåt i stil med;
”Han med omvänt grepp
kommer att dra söderut
och vinna uppskattning
bland patroner och pöbel”.
Det hade säkert låtit lite märkligt om jag hade pratat så där, men fel hade det aldrig kunnat bli. Världens mest kände siare är utan tvekan Nostradamus – han kunde minsann konsten att vara luddig. Det finns nästan ingenting som inte går att hitta i hans mystiska och ödesmättade poesi, med hjälp av god vilja och generösa översättningar.
Men ärligt talat; hur skulle han på 1500-talet, dessutom med astrologi som främsta källa, kunna haft en aning om livet kring 1900-talet – när jag inte ens kan sätta en trippel på Oddset? Det säger ju sig självt att det är nys. Att ens fundera på om Nosse förutspått 9/11 är ungefär lika knäppt som att tro på Caroline Giertz när hon famlar omkring i mörklagda radhus i ”Det Okända” på TV4.
Ett annat vanligt misstag i profetiebranschen verkar vara för höga ambitioner. Varför inte lägga ribban lite lägre, och nöja sig med att ha rätt? Spela på de säkraste hästarna, så att säga. En utsago handlar i grund och botten enbart om att ha rätt, och då blir det givetvis bättre att ha rätt i det lilla än helt fel om nåt stort. Vi behöver inte förutspå armageddon eller Jesus Kristus återkomst – såna saker är ju så svåra att veta, helt säkert alltså.
Faktum är att det är lätt att ifrågasätta hela vitsen med att se in framtiden. Inte bara huruvida det går, utan även varför man skulle vilja veta vad som kommer att hända? Inte minst domedagsprofeterna. Föreställ dig att jorden skulle gå under på en av dig utsatt tid, vad har du då för glädje av att ha haft rätt?
”Vad var det jag... BOOM!”
Hade jag gåvan skulle jag vara mer lömsk, småskalig och ekonomisk, och prata i termer av; ”Jag slår vad om att det börjar regna snart”, eller ”Jag slår vad om att Löven kommer att ligga sist i allsvenskan efter femton omgångar”.
Med allt detta i minnet kommer här Nikodemus tre förutsägelser för de närmsta femtio åren. Först och främst tänkta att slå in:
1. 2010 trappar Benny Karlsson fortfarande ner på rökningen.
2. År 2050 kommer Umeå INTE att ha 150 000 invånare (inte exakt i alla fall).
3. Datorer kommer inte att vända sig emot oss (mer än de redan gör).
Det känns som att jag spikade den där listan, och mitt paranormala självförtroende har förbättrats, märker jag. Därför vågar jag mig på en trippel också:
Mitt reservfavoritlag Fulham vinner mot Blackburn på onsdag kväll. På torsdag firar Foppa nya triumfer borta mot Södertälje och på fredag fullbordas min trippel av att HV71 tar revansch på SAIK.

Benny; när vi ändå är på historiska tveksamheter. Vilka konspirationsteorier tror du mest på, och varför finns det inga små, lokala sammansvärjningar att tro på eller förkasta?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!