Foto: Marielle Lindberg

Sten, stockar och taknockar

Luften ute har hunnit bli sval och solen ligger lågt vid horisonten. Jag går förbi familjen Fribergs bil och ser två bruna ögon blicka emot mig. Jag stannar upp och ser en lurvig hund som glatt viftar på svansen där hon sitter innan jag fortsätter mot det stora huset i trä.

Ifall sonen har hunnit somna knackar jag försiktigt på dörren som nästan genast öppnas av Christina. Hon håller Maximilian i famnen som tittar på mig med stora bruna ögon, han med. Nedanför henne står Selma, en hund av samma ras som den jag såg på vägen in. Blondie är nämligen förpassad till bilen för en stunds betänketid efter ett gräl hundarna emellan.
Familjen bor i ett stort härligt hus och det slår mig att jag möts av en blandning av romantik, rustik och modernitet. Den dominerande färgen är vit och jag får en känsla av att varenda vrå är noga genomtänkt. Redan innanför dörren, i arbetsrummet till vänster, kan man ana hur mycket tid Klas och Christina har lagt ner på deras drömboende. Ränderna på väggarna avslöjar många timmars arbete och frun i huset berättar att hon målade dem för hand, utan att tejpa linjerna. Resultatet blev riktigt bra och därför kommer tejp att uteslutas ifall fler ränder ska målas i framtiden. Vi går in i det stora ljusa vardagsrummet som har höga fönster och en öppen spis. Framför oss står ett par vita utemöbler som provisoriskt placerats i rummet tills dess att deras beställda fåtöljer anländer. Utsikten är fantastisk och jag blir stående med blicken vilandes på det blanka mörka vattnet utanför.

Annorlunda trappa
Christina visar mig runt i huset och när vi kommer till badrummet höjer jag kameran jag har runt halsen. Perfektion är ordet som går genom mitt huvud och jag gör en minnesanteckning i huvudet om hur jag själv skulle vilja ha det. Klas hade tydligen gärna velat ha en större dusch men fick möta sin fru halvvägs. Därför är rummet inrett med en mindre duschyta och ett badkar, samt en bastu som familjen ofta och gärna tillbringar tid i.
Trappan upp till övervåningen är annorlunda och rolig att gå i. Varje trappsteg är nämligen kapat på hälften så det tar några sekunder innan hjärnan greppar hur man ska gå till väga för att ta sig upp. Väl uppe finns en mindre toalett med ett runt fönster i väggen som ger ljusinsläpp från det stora rummet nedanför. Sovrummet intill har lutande tak och vit tapet med guldfärgat mönster. Här står Maximilians spjälsäng, på golvet ligger ett skinn som man garanterat gärna går barfota på och uppe på sängen har vovven Selma placerat sin lurviga kropp. Rummet inger lugn och harmoni och ytterligare en minnesanteckning är gjord.

Gillar romantiska prylar
På vägen ner för trappan stannar jag och kikar ut över den tjusiga vyn jag har framför mig. Jag ser stockar, stenar och taknockar och jag trivs med känslan av att naturen fått följa med in. Färgerna som paret valt att inreda med går i vitt, grått och brunt och allt känns väldigt genomtänkt på något sätt. Det här är ett hus enligt konstens alla regler. Christina erkänner att hon gillar romantiska prylar såsom änglar och dylikt men det får inte bli för gulligt. Det blir det inte heller, eftersom att inredningsstilen på samma gång är trendig, utan att någon av delarna tar över.
Utanför huset har familjen en sjöbod med schäslonger, böcker och annat som gör en mysig eftermiddag fulländad. På utsidan finns en dusch som brukar användas efter kalla dopp och längre bort har de en grillplats gjord av tegel och trästockar. Vill de någonsin sälja kan jag näst intill lova att ställa upp som spekulant då hemmet är utsiktsrikt, änglalikt och unikt.
MARIELLE LINDBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!