Foto: Petter Koubek

Billigare att köpa än att hyra för studenter

Högtrycket på landets högskolor har skapat långa köer till studentlägenheterna och många studenter måste leta alternativ till korridorsrummet. De som väljer att köpa sin bostad får både lägre boendekostnad och högre standard, visar en kartläggning som Svensk Fastighetsförmedling gjort av bostadsmarknaden på åtta studentorter runt om i landet.

Svensk Fastighetsförmedling har tittat på hur bostadsmarknaden för studenter ser ut i några av landets gamla och nya studentstäder. I samtliga åtta städer som undersökts märks samma resultat, månadskostnaden i förhållande till storlek är lägre vid köp av bostadsrätt i jämförelse med att hyra en studentlägenhet, dessutom får man en högre standard på bostaden. En rundringning till mäklare och studentkårer visar också att intresset från studenter som vill köpa sin bostad har ökat på flertalet av orterna.
Städerna som undersökts är Kalmar, Örebro, Linköping, Växjö, Umeå, Gävle, Sundsvall och Karlstad. I dessa städer är månadskostnaden i förhållande till storlek lägre vid köp av bostadsrätt jämfört med att hyra en studentlägenhet.

Kräver borgensman
Men även i storstäderna där priserna på bostadsrätter är betydligt högre ökar andelen studenter som väljer att köpa sin bostad. En enkätundersökning som Statistiska centralbyrån genomförde under vårterminen 2007 visar att 27 procent av studenterna bor i studentbostad (rum eller lägenhet), 36 procent hyr en annan bostad, och 28 procent äger sin bostad. Resterande 9 procent har annat boende.
För att finansiera en bostadsrätt behöver man ofta ta lån och som student kräver bankerna att man har en förälder eller annan person som står som borgensman. Många kommer överens med sina föräldrar om hur man lägger upp betalningen och vem som står som ägare till bostaden.

Rekordlåga räntor
I Örebro till exempel kostar en studentlägenhet nära campus på cirka 27 kvadratmeter 3233 kronor i månaden. Det ger en månadskostnad per kvadratmeter på 120 kronor i månaden. En bostadsrätt på 22,5 kvadratmeter kostar 240 000 kronor i utgångspris det blir en månadskostnad på 1499 kronor i månaden inklusive avgift till föreningen. Alltså innebär det en lägre total månadskostnad och en betydligt lägre kostnad per kvadratmeter som endast hamnar på 67 kronor för en lägenhet som dessutom är större.
– De rekordlåga räntorna gör att det är väldigt billigt att äga sitt boende. Det har studenterna också märkt. Vi ser fler och fler som köper som ett alternativ till att hyra. Samtidigt måste man verkligen göra en seriös och ordentlig boendekalkyl för de kommande åren. Man får absolut inte vara kortsiktig i sitt tänkande, säger Niclas Strahner, presschef på Svensk Fastighetsförmedling. (Källa: Svensk Fastighetsförmedling)
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!