Foto: Mikael Sundberg

Carola kör på – trots risker

Strax intill E4:an ute på Teg ligger Körkort så klart, en trafikskola som strävar efter en närmare och personligare kontakt med sina kunder. Grundaren Carola Ek är inte bara ägare, hon agerar även utbildningsledare och trafiklärare.

I juli 2009 öppnades dörrarna för trafikskolan Körkort så klart på Teg i Umeå. Bakom satsningen står Carola Ek, som istället för att söka jobb i andra städer, beslutade sig för att flytta hem till Umeå och bli sin egen chef. Men att få igång det nya företaget har tagit sin tid.
– Jag började i januari 2009, och efter att jag renoverat lokalerna, gjort varuinköp och gått på kurser för egenföretagare kunde jag slå upp dörrarna i juli. Egentligen skulle jag ha öppnat i april, vilket kanske hade varit en bättre tidpunkt, men efter allt det där jobbet var det ändå väldigt skönt när allting stod klart, säger Carola.

Nyrenoverade lokaler
De nyrenoverade lokalerna på Riksvägen består av kontor, väntrum, datarum och föreläsningssal, och förutom tiden som spenderas på vägarna är det här som verksamheten äger rum. Körkort så klart har behörighet för B-körkort och moped, och Carola sköter det mesta själv, allt från bokföring till utbildning.
– Det är jätteroligt att ha ett eget företag, även om jag inte riktigt känner mig som en egenföretagare ännu. Men det är klart att det är skönt att slippa fråga någon om man vill göra förändringar, och på något sätt blir det lite mer ordning och reda. Ibland önskar jag kanske att jag hade någon att växla idéer med, man vill ju hela tiden utveckla utbildningen, göra den intressantare, ännu roligare och mer tillgänglig, men jag tycker ändå att det har gått bra att vara själv, säger Carola.
Att starta ett eget företag skapar naturligtvis många möjligheter, men det kan också innebär risker, något som Carola var väl medveten om innan hon gick vidare med sina planer.
– Den största risken man löper som egenföretagare är att man skuldsätter sig, men eftersom jag har ett aktiebolag är den risken kanske inte lika stor för mig. Men med anledning av finanskrisen var jag självklart lite orolig över att det skulle vara dåligt med kunder, något jag naturligtvis tänkte mycket på innan jag beslutade att starta företaget. Men istället för att vänta på att det skulle vända, ville jag vara ute på marknaden när det vänder, och det har ju redan börjat. Sedan jag öppnade har jag haft bra med kunder, men det är klart att man alltid vill ha mer jobb, säger Carola.

Personlig service
Det bor många ungdomar och studenter i Umeå, en relativt liten stad där körkort mer eller mindre är ett måste, och Körkort så klart är varken den största eller den enda trafikskolan i stan. Men enligt Carola har dessa förutsättningar många fördelar, som ger henne en chans att stå emot konkurrensen.
– Visst är Körkort så klart lite mindre än andra trafikskolor i Umeå, men därför kan jag ju också erbjuda mina elever en bättre service, genom en mer personlig utbildning. Än så länge har jag behörighet för B-körkort och moped, och jag är väldigt noga med att vara tillmötesgående och hela tiden hålla materialet uppdaterat. Utbildning ska vara intressant, och det är något som jag stolt kan erbjuda, säger Carola.
När vi lämnar Carola Ek kommer hon fortsätta leta efter sätt att ytterligare förbättra sin verksamhet, för att välkomna körkortsugna elever med öppna armar, men hon har inga planer på att utöka företaget. Det spelar kanske ingen roll att man är ensam, om man klarar av att göra allting på egen hand.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!