Om Usain Bolt hade fötts i Umeå

Jahadu Nicklas. Arv och miljö. Hur hänger de där ihop och kan man någonsin skilja det ena från det andra? Om vi förenklar det hela kan vi väl säga att arvet är det du bär inom dig från vaggan till graven. Resan genom livet är miljön.

Nu består ju mänskligheten av skilda raser och det har alltid funnits såna som har försökt begripa sig på hur det där kommer sig. Och vilka egenskaper respektive ras kan tänkas stå för. Det var inte så länge sedan Nordisk Familjebok kunde skriva att en viss ras har ett dumt utseende och långt in på 70-talet har det forskats på Umeå universitet där en pilleknåpande genetiker hävdade att det fanns kriminella gener.
Detta kom samtidigt som Umeå universitet hade blivit duktig på fosterdiagnostik så frågan var inte helt okontroversiell. Lyckligtvis fick den pilleknåpande forskaren inte så mycket gehör för sina rön. Den begåvade Roger Broman kanske fick idén därifrån att skriva en sångtext: ”Alla har vi varit celler, uti pappas pung – alla har vi varit små banditer.”

Kineserna och pluttifikationstabellen
År 1994 kom det ut en mycket kontroversiell bok i USA som hette The Bell Curve som behandlade det känsliga ämnet ras och intelligens. Där kan man läsa att asiatiska folkslag har det lättare för sig inom matematiken än än vi andra. Jag kan inte tänka mig att det beror på ärftliga egenskaper.
Kineser och indier har räknat mer än riskorn i tusentals år medan vi svenskar levde på rovor och och pluttifikationstabellen kom först 1834 när Folkskolan etablerades här. De ligger alltså före oss när det gäller utveckling och kulturella traditioner. Jag har alltid haft svårt med matte. Ska jag klara 8:ans
tabell får jag tar av mig strumporna och Hypotenusan borde hellre leka med Mumintrollen.

Usain Bolts arv och miljö
Han är för lång för att vara sprinter, han är för lekfull och tar inte detta seriöst. Han är dopad, han är övermänsklig, han är marsian. Priset i fantasifulla superlativer går till Aftonbladets rosa sportbilaga som i rapporteringen från VM i Berlin en dag påminde om ett reklamblad för Östermalms saluhallar. ”Det beror nog på Bolts unika muskelpaket i benen. Om en charkuterist skulle betrakta denna muskel kunde han se det som den finaste filén du kan tänka dig.”
Som om Usain hade varit en masserad japansk biffko.
Usain är inte från Mars, han är som alla vet från Jamaica. För mig är detta det största mysteriet . Hur kan det komma så bra sprinters från den miljön? När jag tänker Jamaica är det Bob Marley och hans reggaepolare som drar i sig jointar intill Government Yard in Kingston och lattjar boll och sjunger No woman no cry. Jag menar var det en bra uppväxtmiljö för en 14-åring som unge Usain? Jag tror hans ömma moder höll honom borta från de gängen. Hon var en förståndig kvinna.

Om Usain hade fötts i Röbäck
Usain Bolt fick massor av frågor hur det kom sig. Ingen lyssnade på vad han sa. Usain Bolt sa i alla intervjuder att hans framgångar berodde på flit och träning. Det vill säga han svarade precis som Ingemar Stenmark, Anja Pärsson, Gunde Svan eller Per Elofsson brukade svara. Alla dessa är havregrynsungar. Det är likadant med Usain Bolt. Han är uppfödd på morsans jams. Det är en gröt som är gjord på näringsrika rötter fast det för oss låter som kattmat. JAMS om Usain själv får välja.
Om man nu tänker sig att Usain Bolt hade fötts i Umeå. Vi placerar honom på Röbäck. Vi tänker oss att han blir blev träningskompis med Per Elofsson. Två solitärer som båda vill ge järnet. Förmodligen skulle de egga varandra till stordåd och flyga fram över surmyren. Trimma varandra som Foppa Forsberg och Markus Näslund gjorde i Övik som när de var pojklagsspelare i MoDo. Båda blev bäst!
Usain kanske inte skulle bli skidåkare, kanske hellre volleybollspelare och given som ankare i ett brännbollslag med lustigt namn som Raska Taskar. Vip-kort på REX, O’Learys och Allstar. Och ingen skulle nånsin fråga om han kom från Mars. Knappast heller från Vännäs. God Morgon!

Nicklas. Allt fler killar ägnar sig och manikyr, hudvård, hårvård och sånt. Snor du frugans schampo och krämer eller har du eget förråd?
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!