Foto: Elin Larsson

”Bra klimat för köpare”

Lördagen den 29 augusti är det dags för Bil och Bostads-bytardagen och en av de mäklarfirmor som kommer att ha öppet hus är Mäklarhuset. Här har man valt att rikta dagen mot att ge folk svar på deras boendefrågor och bjuda på fika. – Vi kommer också att slå ett slag för vår ”Husesyn” i september då vi kommer att ha så många visningar som möjligt. Det är ett återkommande arrangemang som vi har två gånger om året och som blivit populärt både bland köpare och säljare, berättar Anders Ottosson som är en av de fastighetsmäklare som jobbar på Mäklarhuset.

Även om vi fortfarande befinner oss i en lågkonjunktur är detta inget som oroar Anders Ottosson.
– I höstas viste ju ingen riktigt vart det skulle ta vägen men idag är det inget man märker av. Vi har haft en bostadsmarknad som pekat rakt upp de senaste fyra, fem åren och någon gång tar det stopp och det kanske är bra att någonting skakar om saker och ting, på så sätt får vi en sundare marknad. Så länge staden mår bra kommer det att säljas bostäder, resonerar Anders som också berättar att den enda egentliga skillnaden är att bankerna nu är lite hårdare när det gäller att låna ut pengar.
– Men annars är det ett bättre klimat för köparna nu än någonsin tidigare eftersom räntan är nere på två procent, säger han.

Var man ska börja
För den som ska köpa hus för första gången kan det vara svårt att veta var man ska börja. Anders tips är att man först gör klart för sig själv vilka områden man kan tänka sig att flytta till.
– Men det är också viktigt att veta varför man flyttar och vad det är man är ute efter, flyttar man för att familjen blivit större eller är det ens första egna lägenhet? En annan viktig fråga är hur mycket jag kan tänka mig att göra själv, vill jag ha allting klart eller kan jag tänka mig att göra en del renoveringsarbete själv? Dessutom kräver vi på Mäklarhuset att man varit i kontakt med en bank så att man vet hur mycket man har att röra sig med, berättar han.

Jämför mellan banker
Just när det gäller banken har Anders, som själv jobbat på bank, ett annat tips.
– Det behöver inte vara helt fel att köra tummen i ögat på sin bank och gå och höra med en annan bank också för att jämföra vad man kan få ut. Sen behöver man ju inte bryta en gammal kontakt för 500 kr men det kan vara värt att jämföra olika banker för att visa att man är alert där också, resonerar han.
Ytterligare ett sak som Anders tycker är viktig är att man som kund är med när huset besiktigas.
– Man får aldrig en så bra genomgång av sitt hem som när man är med på besiktningen och är man själv med så missar man ingenting. På så sätt undviker man att få problem längre fram när köpet redan gått igenom, för det är inte alltid så lätt att läsa igenom besiktningspapperna efteråt, förklarar han.

Erfarenhet från många branscher
När det gäller Mäklarhuset tror Anders att deras styrka ligger i att de har erfarenhet från många olika branscher samtidigt som de har god erfarenhet av mäklarjobbet.
– Jonas Bergh är en av de mäklare i Umeå som har mest erfarenhet i branschen medan vi andra bortsätt från mäklaryrket även har erfarenhet av branscher som till exempel elektriker, bank och bygg. På så sätt kan vi även svara på frågor kring dessa områden om det skulle bli aktuellt. Vårt fokus ligger på våra kunder, de ska känna att vi gör allt för deras räkning, avslutar Anders
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!