Räkna bakifrån för en jämställd ekonomi

Bland de svenskar som lever i par anser var femte person att man inte har en jämställd hushållsekonomi. Det visar en SIFO-undersökning som genomförts på uppdrag av Folksam. Av kvinnorna anser tre av tio att de har mindre ekonomiskt utrymme än sin partner.

– Man måste inse att det ofta finns ekonomiska skillnader i ett förhållande och att det får konsekvenser i framtiden. Det är viktigt att man kan diskutera det med sin partner och tillsammans göra upp en gemensam plan. Den som har lägre inkomst eller jobbar mindre kan till exempel behöva spara mer till sin pension, säger Lena Wallin, privatekonomisk rådgivare på Folksam.
Folksam har ställt frågor om hushållsekonomi och jämställdhet till svenska kvinnor och män som är gifta eller sammanboende. Undersökningen visar att en femtedel av dessa – eller omkring en miljon svenskar – upplever att man lever i en relation där hushållsekonomin inte är jämställd. Det är något fler kvinnor än män som upplever hushållsekonomin som ojämställd.

Räkna bakifrån
30 procent av kvinnorna uppger också i undersökningen att deras partner har större ekonomiskt utrymme än de själva. Bara nio procent av kvinnorna upplever att de själva har större utrymme än sin partner.
– Jag tycker att man ska räkna bakifrån. Utgångspunkten bör vara att båda i ett par ska ha lika mycket kvar när de gemensamma utgifterna är betalda, säger Lena Wallin.
Undersökningen visar också på skillnader i hur män och kvinnor väljer att spendera sina pengar. Exempelvis är det större andel kvinnor än män som prioriterar kläder till barnen högst.
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!