Mickes bar och balkong

Jag parkerar cykeln längs långsidan av en putsad fasad och slår ett telefonnummer som tillhör en av lägenhetsinnehavarna inuti huset. Vid sidan av porten framför mig knappar jag in en kod och fyra siffror senare trycker jag in den tunga dörren och går upp för trapporna. Micke hälsar mig välkommen till hans boning och jag går in på det mörkgrå klinkergolvet i hallen. Från platsen där jag står ser jag både köket och vardagsrummet samtidigt och jag konstaterar att det här är en lägenhet jag inte skulle säga nej till att bo i.

Inredningen är ljus och mycket stilren. Man skulle kunna tro att killen har design och interiör som yrkesområde men det är långt ifrån Mickes vardagliga arbetssysselsättning. Att inreda har helt enkelt blivit ett rent fritidsintresse och förutom sitt eget hem har han ofta hjälpt till att renovera hemma hos släkt och vänner. Jag frågar var han hittar inspiration till allt och han svarar att det finner han lite varstans men främst i katalogen BoConcept Design som han genast plockar fram ett exemplar av och låter mig bläddra igenom.
Micke har verkligen bott in sig i denna fina tvåa på Teg. När han börjar räkna kommer vi fram till att det rör sig om tio år nu. Ibland funderar han på att leta sig något annat men misstänker att han kanske skulle sakna just det här stället. Jag förstår honom. Utsikten kan man inte klaga på; jag ser både staden med dess liv, en del av älven och Stadskyrkan, och eftersom han bor högt upp har lägenheten en fin balkong med sol från lunchtid till solnedgång. Här har många sommarkvällar spenderats och fler lär det bli!

Allt en bartender behöver
I november 2008 gick Micke en bartenderutbildning i Stockholm och diplomet pryder nu en del av väggen. Sedan dess har han jobbat på andra sidan bardisken ett par gånger men hoppas att det kommer fler tillfällen framöver. Material att öva med finns det gott om. Vardagsrummet har nämligen en egen liten bar som Micke och en av hans vänner byggt och här finns det de flesta redskap en bartender behöver för att lyckas med riktigt goda drinkar, bland annat en så kallad Boston Shaker. Baren har även ett litet kylskåp och Micke plockar fram en kartong jordgubbar och tar ett av glasen som står uppradade ovanpå varandra. Han tar en skopa is ur det kylda isbadet intill och efter en liten stund står en färgglad drink framför mig med smak av mango och jordgubb. Ett svart sugrör sticks i glaset och en jordgubbe fästs på kanten.

Tekniska prylar
Längs en av vägghyllorna bakom oss står nästan två dussin välkända flaskor av märket Absolut uppradade. Jag har aldrig sett så många olika sorter förr och när jag kikar närmare ser jag att alla är oöppnade. De är helt enkelt samlade för prydnadens skull. Än så länge i alla fall. Intill dem finns flera olika drinkböcker och jag anar att de har bläddrats igenom flertalet gånger.
Vi strosar runt i lägenheten en stund, jag med kameran i högsta hugg. På toaletten finner jag ett badkar och en stor skärm monterad på väggen och jag frågar om det är en dataskärm eller en tv. – Både och, svarar han och ler finurligt. Förutom drinkredskap är tekniska prylar något som det också finns mängder av den här bostaden. Vardagsrummet har både projektor och projektorduk som omvandlar rummet till en liten biosalong på några sekunder. I sovrummet har Micke valt att göra en liten datorhörna intill fönstret och bredvid sängen finns en väckarklocka i form av en lampa som med sitt sken skulle kunna få vem som helst att bli morgonpigg.
Precis innan jag ska åka ser jag en detalj jag missat. Vid ena sidan av sängen står två böcker som fångar mitt intresse. Den ena är rosa och har titeln ”Festfixaren”. Den andra är svart och på den står det ”En kärlekshistoria”. Jag vänder mig om och frågar om killen läser poesi? – Nej, det är en bok om Mercedes, svarar han och skrattar…
MARIELLE LINDBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!