Sommar, semester och ... renovering!

Nästan en halv miljon svenska villaaägare prioriterar renovering av huset under sommarledigheten 2009. På film har det renoverats en hel del och har vi några lärdomar att dra så är det väl det här: bygg aldrig huset på en gammal begravningsplats, undvik också spöken och tro aldrig att saker blir som man tänk sig.

I Drömkåken (1993) har Göran tröttnat rejält på familjens lägenhet och överraskar genom att köpa ett riktigt drömhus. Lyckan över värsta bästa köpet förbyts i renoveringsskedet till fullskalig ångest. Det visar sig nämligen att huset ruvar på en livsfarlig hemlighet. Drömkåken är en modern svensk klassiker med Björn Skifs i huvudrollen som Göran. Filmen är en svensk variant på The Money Pit från 1986 där Tom Hanks har den bärande rollen. Som titeln antyder är hela projektet som ett stort pengaslukande hål. Känns det månne igen?
Sedan är det ju det där med föredetta husägare. De som inte riktigt kan släppa kontrollen på huset. De känns väl mest igen på hur de liksom av en slump råkar titta förbi och anmärker på val av husfärg eller hur konstigt det blir om man river just den mellanväggen. På film representeras dessa onda andar av... ja, onda andar. I bröderna Ersgårds Besökarna (1988) visar sig huset vara jämra svårrenoverat eftersom något väsen verkar vilja behålla huset precis som det var. Tapetsering är bara att glömma. Samma slags konservativt lagda gengångare går igen i Tim Burtons Beetle Juice (1988). Ett avlidet par som går igen beslutar sig för att tillkalla ett särdeles otrevligt spöke, en så kallad bio-exorcist, för att skrämma iväg de nya fisförnäma husägarna.

Symboliserar återuppbyggnad
Men är allt verkligen så där nattsvart? Finns det ingen ljusning i renoveringshelvetet? Nja, faktisk ganska liten. I de flesta filmer – från Buster Keatons snabbuppsatta skjul i One Week (1920) till Mr. Blanding Builds His Dream House (1948) och Session 9 (2001) – lurar alltid oförutsedda utgifter eller ett rentutsagt djävelskap bland all plank och puts. Som tur är finns dock undantag, och är det någon film den där halva miljonen svenskar ska se inför semestern så är det nog Under the Tuscan Sun (2003). Här får istället renoveringen symbolisera återuppyggnaden av ett trasigt liv och möjligheten till fulländning är lika påtaglig som att äntligen sätta upp den där sista listen.
JONAS DANIELSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!