Jag trivs bäst vid öppna vatten...

Om du är vid Bajkalsjön, Genevesjön eller Victoriasjön kan du tänka. Så förfärligt stora sjöar men ack så isolerade. Det fiskbestånd som finns här har nog funnits här i alla tider. Och ingen ny art hälsar på. Det känns som en begränsning. Att däremot sitta på en klippa på Norrbyskär och meta frigör tanken.

De öppna vattnen har en horisont där du aldrig kan ana vad som finns bakom.
Om man sitter vid Kalmarn som är norra infarten vid Norrbyskär kan man till exempel tänka på kvastfeningen. Det är en av de äldsta fiskar som upptäckts och den håller till vid Komorerna vid södra Afrikas sydöstra spets.
Om den fick för sig saker. Som att vilja simma norrut kunde den simma upp genom Suezkanalen, ta Medehavet ut genom Gibraltar, upp efter Atlantkusten, genom Engelska kanalen, genom Skagerack och Kattegatt, genom Öresund, upp genom Östersjön, Bottniska viken och sedermera upp till Kvarken. Då var det bara Järnäs och Kråken att passera innan den var framme vid Kalmarn. Där jag satt.

Ålen på svensexa i Skåne...
Nja ålen är en långsimmare som föds i Sargassohavet och simmar hit och växer till och jag har då fått ål på en rev som jag la ut vid Sandskär. Nu kan ju en sånhär ål också bli fångad i Skåne och bli kastad i en brunn. Det finns ju korkade skåningar har jag förstått och att ha ål i en brunn kanske säger någonting om den inskränkta skånska mentaliteten. Den här ålen var det annars tänkt att han skulle vara här i några år och äta upp sig och sedan ta en simtur igen till Sargasso för att para sig.
Det enda en sådan ål kan göra nu är att välja att simma högervarv eller vänstervarv resten av livet och i bästa fall tänka: Vilken jäkla svensexa har jag hamnat på?
Om den hade humor alltså.
Jag kommer från en släkt av kustbefolkning där många har fiskat. Min farmor Betty tjänade som fiskarpiga på Grisslan och mormor Astrids pappa var Johan Karlsson som hade åtminstone två fiskarsöner. En Tage och en Emil. En Håkan sålde fisken och är affärsman idag. Han har cowboyhatt och vindkraftverk och syns i TV ibland.

Här kommer alla
fiskarna...
Men han vet och alla i Hörnefors vet att härikring finns spiggen, simpan, mörten, iden, stämmen, gäddan, abborren, norsen, strömmingen, laken, tånglaken, siken, harren, havsöringen, laxen. En Bert Nilsson och a Marianne vet att de kan lägga ut två omgångar langner om dygnet och den räcker ändå till. Så byxabbarfilén kan räcka i frysen en bit in i december.
Kan abbarn ta slut? Verkar inte så. Jag såg ett fiskeprogram där de fiskade storabbarn mitt inne i Köpenhamn. Samma abbar som finns i Köpmanholmen. Jag såg också på teven att gäddan är på tillväxt överallt. Snart kan den ta över världen!

Sälarna gör som de vill...
Jag har själv fått mycket gädda som har tagit sig upp från havet i bäckar och åar här i kring och de tar sig ända upp till fjällen om de så vill genom alla vattensystem som är öppna. Gäddan är en glupsk PREDATOR som kan ödelägga sjöar där det finns öring, men abbarn brukar klara sig rätt bra fast finns gädda i sjön.
Jag vet precis var jag får gädda i Hörnefors skärgård för jag har fiskat i de vattnen sedan jag var tio år. Jag har fått en ål på långrev en gång. Sargasso var det va? Ren teoretiskt är det möjligt att den kan simma upp en kvastfening från Komorerna om man bara har tålamod att vänta på sitt fiskafänge.
Om kvastfeningen klarar Järnäs och Kråken får han se upp vid Lördagshällan där sälkolonin håller till. Sälar skiter fullständigt om det här rör sig om en fisk som var några miljoner år gammal. Det har inte Miljöpartiet tänkt på, nä. God morgon!

Nicklas: Reidar Rova och Bildhuggarn från Grubbes ornamenterade dildo-totempålar i Rådhusparken höjer sig mot skyarna. Men kommer detta att höja Umeå mot skyarna inför Kulturhuvudstad 2014? Har du som konstamatör nån jävla uppfattning om det?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!