Foto: Mikael Sundberg

Skapa en egen grönskande oas

Ser trädgården trasslig och tråkig ut? Saknar du inspiration och idéer på hur du kan fixa till den? Då kan du låta en expert hjälpa dig på traven. Bil & Bostad har träffat trädgårdsmästaren och designern Ulrika Forsberg som med företaget Växande design ger dig förslag på hur du kan förvandla din ogräsrabatt till en prunkande oas.

– Det vanligaste felet folk gör är att de planterar för tätt. Jag jobbar mycket med att skapa olika nivåer, färg och form i en plantering. Många tänker att de vill ha en vacker entré till sitt hus som de kan njuta av när de kommer hem. Ibland hjälper jag bara till med en rabatt, men det kan också vara en hel trädgård som ska anläggas, säger Ulrika Forsberg som har arbetat som trädgårdsmästare i drygt tre år.
När en utemiljö ska förändras finns det en rad saker att ta i beaktande, hur mycket tid vill du lägga ner på att sköta din trädgård? Och är det en sommarrabatt du är ute efter eller en trädgård som är vacker året om? Andra saker, som formen på huset kan ha betydelse för hur trädgården planeras.
– Bor man i ett funkishus vill man kanske inte ha en trädgård i romantisk stil. Men visst kan det gå mode i trädgårdar såväl som i inredning. För ett tag sedan ville många ha den japanska stilen med mycket grus och stenar kring träd och växter. Det är tydliga former i den stilen och det modet finns kvar. De flesta vill ha lättskötta trädgårdar, säger Ulrika Forsberg.
Med lättskött menas att det ska vara smidigt att till exempel klippa gräset runt planteringen. Då planterar man i sektioner och väljer växter som växer långsamt och inte sprider sig så lätt.

Intensivt på våren
När det gäller valet av växter kan Ulrika Forsberg inte se någon skillnad mellan yngre och äldre trädgårdsentusiaster, däremot verkar de med gröna fingrar ha en sak gemensamt, en förkärlek för nostalgi.
– Många vill ha de växter som de förknippar med sin barndom. De reagerar så att de trivs när de känner igen dofter och färger, och så väljer de växter utifrån det, säger Ulrika Forsberg. Hon beskriver trädgårdsmästaryrket som ett trivsamt och roligt skapande.
– Jag får jobba med min hobby! Jag tycker om färg och form och växter har jag vuxit upp med, säger hon.
På vintern går mycket av arbetet ut på att planera inför kommande säsong. Det handlar om att rita skisser och skriva listor på vilka växter som kan ingå i en ny plantering.
– Jag ser hur det ska bli i mitt huvud när jag sitter och ritar. Sen får kunderna inspiration av det jag har gjort. På våren kan det bli intensivt, många tycker det är roligast att plantera då och vill komma igång med sin trädgård. Men man kan sätta ner växter hela säsongen, tills frosten kommer, säger hon.

Får nya idéer
Själv kan hon få nya idéer av att ta en promenad eller åka på en resa.
– Kameran är alltid med, den ligger alltid i bilen. Sen om det är växter som inte klarar sig i vårt klimat kan jag ta färgkombinationerna och formerna och styra om det till de växter som finns hos oss, säger hon och berättar att små detaljer, som färgen på ett träds bark eller en intressant form på ett blad, kan göra mycket för helhetsintrycket.
Ulrika Forsberg funderar ett ögonblick när hon får frågan om hon har en drömträdgård hon skulle vilja designa.
– Nej, jag tror inte det. Alla trädgårdar jag ritar har olika förutsättningar. En som jag är nöjd med är en trädgård i Ö-vik där jag skapade stenmurar i olika nivåer och riktningar och med bänkar i muren. Jag har fått bilder på hur det såg ut i våras och det är alltid kul att se hur det blev, säger hon. Därför ska hon i augusti ut och fotografera de olika trädgårdarna hon jobbat med för att se hur de artat sig i full blomning. Ett annat projekt som pågår är den egna trädgården till villan i Obbola, men den är hittills långt ifrån fullkomlig.
– Min trädgård är under uppbyggnad, säger trädgårdsmästaren och skrattar. Nu är det uppgrävt överallt. Det är väl typiskt att det är svårt att hinna med sitt eget. I november byggde vi ett växthus så det är på gång.

Plantera inte för tätt
Om man inte har råd med en konsultation av en trädgårdsdesigner eller vill testa sig fram själv finns det en del saker som kan vara bra att tänka på. Här kommer Ulrika Forsbergs tips:
Håll ihop planteringarna men plantera inte för tätt. Titta på vilka olika bladfärger du har i din rabatt och försök att få till mer än en färg. Tänk på att du kan välja växter i olika höjder. Fundera över blomningstiden, så att rabatten ser vacker ut under hela säsongen. Om du vill odla kan du blanda in örter och bär i planteringen. Ta hellre många blommor av samma sort, inte en av varje, det ger mycket mer färg och liv. Något riktigt att beskära med är bra så skaffa en vass sekatör för rena snitt. Sen kan man behöva en grensax och små sågar för grövre grenar. Inredningsdetaljer för trädgården som stenar och vattenkannor är inget måste men kan gör trädgården vackrare, precis som inredningsdetaljer inne i huset kan förhöja miljön. Och visst behövs det att man gödslar, annars växter växterna inte lika fort och de blir frodigare med växtnäring.
SARA WALLIN

Fler Artiklar
Klicka och läs!