Medelklassens diskreta sommarnöjen

Nicklas vill att jag ger exempel på vuxenlekar. Visst är tiden kommen för brännboll, boccia, boule, pilkastning, crocket och kubb men jag tänkte inte skriva om våra vanligaste trädgårdslekar. Jag tänkte försöka belysa några sommarnöjen utifrån klassaspekter. Hur leker de rika? Hur leker de fattiga? Och hur bär sig medelklassen åt för att försöka anpassa sig till båda?

Glada Grillfesten
Den rike har gasolgrill och brukar skaffa välhängd herefordbiff från innebonden i Gubböle, alternativt italienska korvar från delikatessbutiken Duå. Detta avnjutes till kall öl eller vin med franskt namn ur flaska. Allt serveras i trädgården.
Den fattige har engångsgrill på balkongen. Skaffar gärna en alltför stor Flintastek som marinerats med Grillkrydda. Bra pris på Lidl! Rödtjutet i låda har givetvis stått i kylen, eftersom det var öppnat. Serveras på papptallrik framför teven.
Medelklassens dilemma: Du bjuder hem båda av skäl vi inte behöver gå in på. Naturligtvis försöker du fjäska uppåt. Du törs inte erbjuda ”knytkalas” för då kan din fattige kompis komma med andra fynd från köttdisken hos Lidl. Du har inte råd med hängmörad biff utan köper fläskkarré som duger utmärkt om du bara har lite såser. Finns på flaska. Till detta serverar du rött lådvin som rekommenderats senast av Bengt Frithiofsson. ”Ett prisvärt vin du inte behöver skämmas för.”
Du tror att du har gjort allting rätt ända tills din fattige kompis halar fram en sjuttis och en korvring. Det visar sig nu att din rike kompis egentligen är norrbottning som haft sina lyckligaste dagar i Tornedalen. Nu vill han prata dialekt och jakt med din fattige kompis och båda skiter fullständigt i dina medelklassiga vanor. Sen kapar de ditt äppelträd med motorsågen. Bara för att testa kedjan!

Resan till Holmön
Den rike har segelbåt i Näskefjärden mest för att slippa den tröttsamma resan förbi Husumbukten för det är till Ulvön han vill. För säkerhets skull har han även en båt i den grekiska skärgården.
Den fattige har den billigaste Uttern han hittade på Blänkarn köpt i Sorsele för fem år sedan. Till denna en överdimensionerad Mercury som gör 60 knop. Den ligger uppdragen vid Lundåkern i ett buskage vid Umeå älv.
Medelklassens dilemma: Du känner Christer Gilder på kommun och har lovat ta med dig dina vänner till Visfestivalen på Holmön. Naturligtvis försöker du fjäska uppåt. Du erbjuder båda en resa med Volvo Kombi till färjan, kanske med ett glas vitt innan hos Stefan på Herrgårn Skeppsvik . Men då tar din fattige vän till orda. ”Vi tar förstås min räcerbåt nerför älven och drar järnet till Näske där vi hämtar upp segelbåten vi kan bo på!” Din rike kompis tycker det låter spännande och eftersom det var du som bjöd på resan får du stå för bensinkostnaden hela vägen till Näske som ligger söder om Övik. Sen vart det fullt på segelbåten när den fattige har bjudit över fru och barn – med färjan – så din familj fick tälta.

Viktor eller TC?
Den rike gillar att äta en avkopplande avsmakningsmiddag hos Pelle och Björn på restaurang Viktor. Gärna med utsökta viner därtill. Kanske några ostar...
Den fattige går gärna på Droskan vid lönedags för där får man äta hur mycket som helst från grillbuffén. Hele tallriken full me tjötte med gul sås!
Medelklassens dilemma: Du ska ut en kväll med båda och finner att TC kan vara en bra kompromiss mellan Victor och Invito. Du känner lite grann VD:n för Folkets Hus och vet att han är engagerad i UFC. Kanske han är där och berättar om hur det går i serien? När ni har ätit upp det bästa som fanns på sommarmenyn och fått i er några öl föreslår du att ni kanske alla avrundar på Invitos uteservering med en calvados och espresso? Då säger din fattige kompis att på Droskan finns en countrysångerska som var stor på 60-talet. Hon kanske inte sjunger lika bra som förr men har lika stora bröst som Dolly Parton. Rik och fattig lämnar nu bordet med notan du får betala och eftersom du inte vill ”svika” ditt sällskap hänger du med på en helkväll du sen får svårt att förklara var du var – för din fru. God morgon!

Nicklas. Folk ser problem och då säger andra att de ska se möjligheterna. Jag får ofta problem av att se möjligheter. Hur är det med dig?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!