Kalla den vid dess rätta namn

Krönikekompis Benny vill att jag kommer med tips på vad som ska hända på vår nya Gågata. Men först skulle jag vilja argumentera för ett eget önskemål jag har, med anknytning till det här. Skulle vi unisont kunna sluta upp med att säga Gågatan? Om vi inte vill använda Kungsgatan för dess mest centrala del kan vi väl döpa den till någonting annat, istället för att bara säga vad den används till.

Gågatan? Uttrycket för tankarna tillbaka till femtio- eller sextiotalet. Man förnimmer slang i bröd, vänstertrafik och heja Sverige friskt humör.
Umeå måste börja uppföra sig lite grann efter sin storlek. Man behöver åtminstone inte försöka låta som ett litet samhälle, som bara har ett exemplar av varje inslag i stadsbilden och därmed kort och gott kan kalla saker affär´n, centrum, kiosken osv. Vi dras fortfarande med torget, strandpromenaden, cykelbron, ishallen och så vidare, men; vi har ju massor av torg, en strandpromenad som sträcker sig flera mil, oräkneliga cykelbroar och ett par ishallar.
Det här duger alltså inte.
Så fort man får fler än en av varje grej måste man döpa dem individuellt, eller hur? Låter inte det rimligt? Men kanske har vi den där praktiska, ödmjuka genen nedärvd. Vi säger ju Frugan, om hon som givetvis har ett namn, och Grabben och Tjejen om våra barn – förutsatt att det inte strulat till sig så mycket att vi har fler än ett av samma kön.
Vad gäller staden Umeå är det i och för sig inte svårt att förstå de här förenklingarna, eftersom namnen vi väljer att inte använda är så fantasilösa, med all säkerhet ett resultat av några byråkraters enhälliga beslut; Rådhustorget, Rådhusparken, Broparken, Järnvägs-torget, E4-bron, Kyrkbron för att nämna några. (Arghh! Det är till och med tråkigt att skriva dem.)
Det här får också till följd att umeborna, liksom alla andra norrlänningar, är urusla på att ge vägbeskrivningar åt besökare som inte hittar dit de ska. Det blir oerhört diffusa och generella direktiv eftersom vi aldrig använder gatnamnen, och ofta inte kan dem heller. Vi lever kvar i bilden av att det är fullständigt omöjligt för en normalbegåvad att inte hitta i våra städer.
”Ta cykelbron åsså sväng du höger in på gåtatan å när du kom till torget är du framme.”
Detaljer, kära medborgare... vad är det för fel på såna?
Stockholmare må vara jobbiga typer på många sätt, men de sätter en stolthet i att kunna varje gathörn i sin stad, och det tycker jag är både elegant och avundsvärt. Ingenting gör en stockholmare så glad som när han eller hon får visa sig på styva linan med en exakt beskrivning av den bästa vägen mellan A och B.
Sånt har vi inte häruppe, men jag tycker verkligen att vi borde skaffa oss det. Och för det krävs namn som man vill använda. Varför inte tillägna våra profiler från igår och idag en gata eller ett torg? Nygatan till exempel? Vem bryr sig om, eller vet med säkerhet vilken gata som är Nygatan? Döp den efter någon framstående umebo istället.
Och det här måste ske snarast. För det läskigaste av allt är att sörlänningar som pluggar i Umeå ganska snabbt blir bättre än oss infödda på dessa urbana egennamn – eftersom de gör det mest naturliga; lär sig gatnamnen ett efter ett, och sen också använder sig av dem.
OK. Detta om detta. Vad gäller moderniseringen, eller vad det nu är som kan ha hänt, av Kungsgatan har jag nästan ingenting att säga. Jag tycker det verkar som att den kommer att se ut precis som förut. Torgets, f´låt Rådhustorgets, bästa inslag genom tiderna – de snygga sextiotalsbarackerna borde få göra comeback. De skulle bara skänka lite ordning och reda till de provisoriska kebabstånden som står där idag. Och ingen trivs heller på öppna platser mitt i stan, särskilt inte på våra breddgrader. Här är kallt och med vår stadsplanering också alltid blåsigt i centrum, vilket får blyga norrlänningar att stryka längs väggarna för att undvika nordanvinden och alla blickar.
Stan måste bli mer ombonad – strula till istället för att strama upp!
Benny; kan inte du, med all din erfarenhet och dessutom din celebritala magnetism, berätta vilka umeåkändisar som ska få vilka gator, parker och torg uppkallade efter sig?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!