Foto: Continental

Kolla mönsterdjupet på sommardäcken

Byt till sommardäck så fort väglaget tillåter. Spara hellre dina vinterdäck till när de verkligen behövs nästa vinter. Men kom ihåg att kolla mönsterdjupet på sommardäcken.

När sommardäcken slits under tre millimeter ökar, vid vått väglag, bromssträckan och risken för vattenplaning betydligt. Mät mönsterdjupet med ett femkronorsmynt. Avståndet mellan siffran 5 och kanten på myntet är 3 mm. När du ser hela femman är det dags att byta till bättre däck. Sommardäcken är olagliga när de slits under 1,6 mm (när det är krav på vinterdäck gäller minst 3 mm).
Om du har olika slitna däck, montera alltid de bästa däcken bak. Då minskar risken för sladd vid vått väglag. För lite luft i däcken gör att däcken slits ut i förtid, bränsleförbrukningen ökar och bilen kan bli svår att hantera i en kritisk situation, till exempel en undanmanöver.
Lagra torrt och mörkt
För att däcken som inte används ska hålla bra bör de lagras svalt, mörkt, torrt och med eventuellt vägsalt borttvättat. Förhindra kontakt med bensin, olja, fett och lösningsmedel. Omonterade däck (utan fälg) kan ställas upp eller staplas. Omonterade däck bör inte hängas upp, eftersom däcken då kan deformeras.
Monterade däck (med fälg och luftfyllda) lagras stående, liggande eller hängs upp i fälgen. Stående monterade däck bör ha ett övertryck på 0,5 bar. I en undersökning genomförd av Väg- och Transportforskningsinstitutet (VTI) hade oanvända vinterdäck som lagrats korrekt i tre år lika bra grepp som ett nytillverkat vinterdäck av samma märke.
Vill man göra det enkelt för sig kostar det inte mycket att låta enn bilhandlare eller däckfirma lagra däcken åt en. (Källa: Däckbranschens informationsråd)
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!