Umeå. Vill. Sporta mer.

Nicklas skrev en utmärkt krönika i förra veckan om Korpen & krämpor och jag vart lämmen av att bara läsa den. Nu vill han veta av mig vilka sporter som är de bästa och de sämsta. Hur i fridens namn skulle jag veta det? Jag tycks då ska kunna svara på allt. Så håll till godo!

Formel 1 eller tractorpulling?
Några tycker att Formel 1 är världens bästa sport. Inte bara finnar. Några umebor jag känner har förstås varit i Monaco och Barcelona och sett racertävlingarna på plats. Well. Visst kan jag förstå det stora i att stå bland 100 000 andra, se hur det dallrar av värmen på asfalten, känna det fysiska trycket från alla motorerna som varvar upp samtidigt och få i sig doften av bensinångor. Jorå. Men det är också stort att ha varit på tractorpulling på Alvik. Särskilt när min favorit Diesel Dagny spräckte motorblocket efter ett pull som sträckte sig till 13.72. Dessutom låter Barcelona lite grann likt Bussjöbanan. När det sägs av personer med glappande löständer.

Tour de France eller testcykel?
Jag har en cykeltokig kompis som sitter hemma i lägenheten på Haga iklädd cykelbyxor, cykelkeps och egen ledartröja. Han kollar varenda cykeltävling på Eurosport. Han följer med cykelcirkusen och kan allt om alla deltagare. Ibland när jag tittar in till honom brukar jag fråga om han har köpt några nya reservdelar av kevlar till cykeln sin han jämt skruvar på och då lägger han ut texten om gramvikter och detaljer som jag inte har en susning om. Han är way ahead från ventilgummin, solution och annat pyssel som jag förknippar med cyklar.
Själv har jag tagit fram testcykeln och trampar på där hemma. Ibland ropar jag nåt på franska till katterna. ”Allez allez plus haut Rout de Napoleon” Dem kan jag lura i vad som helst – de har inte varit utanför lägenheten.

Fotboll eller familjefest?
Jag har sett några av UIK:s matcher och ser tendenser till både intelligent och kreativt spel – trots att Marta har lämnat oss. Ibland går bollen som en flipperkula från försvaret genom mittfältet upp till anfallarna men ju närmare mål man kommer desto större chans att hela spelet tiltar. Anna Paulssons furiösa långskott som lyfter över ribban, Rasmussens skeva inlägg, Hannas stormningar rätt på mål...följs av odödliga utrop: ”TJÖTTA IN BOLLEN” skriker Hanna. ”GÖR DET SJÄLV” kontrar Madelaine.
Fotboll på Gammlia är en förädlad version av skolgårdens Nigger eller Guld-Silver-Skithuspapper och när en tvärilsk Anna Paulsson nyss har fällt en motståndare med ett elakt tjyvben, kommenteras detta av hennes egen pappa Nils som är matchkommentator. ”Anna Paulsson får GULT KORT”. Nils Paulsson har ett drömjobb som har en mikrofon när alla vi andra står längs kanterna och skriker ”MEN PRATA MED VARANDRA”. Kaos när UIK spelar. Det är äkta Umeå det!
Frågesport eller familjegräl?
Javisst är frågesport en sport. Varje gång vi ser på Postkodmiljonären och man har kommit till det moment där den tävlande vill att publiken ska hjälpa till är det samma visa där hemma. När de fyra staplarna kommer upp i rutan säger frun min: ”Hur kan det komma sig att folk är så dumma att de svarar på nånting de inte kan!?!?”
Tro ni inte att det bara låter så hemma oss. Jag lovar att det sägs så i varje hem i Västerbotten när denna publikfråga kommer. ”Hur kan folk svara när de inte kan rätt svar!” Ja nu har jag varit tevedomare i diverse frågesporter men svaret på denna fråga kan inte ens jag ha svar på. Fundera på det ni idag, godmorgon!
Sådärja Nicklas. Det fantastiska projektet Gågatan ska väl invigas snart. Har du några tips på kul grejer då – för hela familjen?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!