Foto: Skånska byggvaror

ROT-avdraget skapar renoveringsboom

Nu har det blivit ordentlig fart på Sveriges villaägare. Hela 34 procent har ändrat sig i och med införande av ROT-avdraget och tänker nu renovera. Dessutom satsar man mer pengar än vad man tänkt från början. Det är badrummet som i första hand ska få ett ansiktslyft. Landets villaägare tror också att ROT-avdraget gör att färre använder sig av svart hantverkshjälp. Det visar den senaste villapanelen från tidningen Vi i Villa där 4 641 villaägare har svarat på frågor om ROT-avdraget.

Var tredje villaägare är fortfarande osäker på hur finanskrisen kommer att påverka deras ekonomi under året vilket gör att man avvaktar med sina renoveringar. Däremot har 23 procent av de i villapanelen som tidigare inte hade några planer alls på att renovera under 2009 ändrat sig på grund av införandet av ROT-avdraget. 11 procent säger att de ställde in sina renoveringsplaner på grund av finanskrisen, men att de nu ändrat sig. Totalt innebär det att 34 procent av landets villaägare som tidigare inte planerat att renovera nu gör det under året.
– Jag tycker det är härligt att ROT-avdraget ger en sådan effekt! De två rum man renoverar mest är köket och badrummet och de byter förstaplats under åren. Nu är det badrummet som gäller igen och det är kanske för att det ofta kostar mer och då passar man på i och med ROT-avdraget, säger Björn Vingård, chefredaktör för tidningen Vi i Villa.

Mindre svart arbetskraft
Tretton procent av villaägarna i Skåne ska lägga ner över 150 000 kr på renoveringen. I Stockholm är den siffran tio procent. De flesta villaägare lägger ner cirka 100 000 kr. Men ROT-avdraget gör att en del lägger ner mer pengar än vad man räknat med. Var fjärde i villapanelen säger att de lägger ner 10 000 - 50 000 kr mer än de tidigare tänkt sig. Tolv procent av Stockholms villaägare ska lägga ner 50 000 - 100 000 kr mer. I Göteborg är den siffran två procent.
Majoriteten av landets villaägare tror att ROT-avdraget innebär att färre använder sig av svart hantverkshjälp. Men många är skeptiska till det och de flesta finns i Skåne. Här tror 26 procent att man kommer att fortsätta använda svart hantverkshjälp trots ROT-avdrag. (Källa: Vi i Villa)
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!