Foto: Istockphoto

Biokänsla utan störningar hemma

Att gå på bio kan vara ett utmärkt nöje, oavsett vilken dag i veckan det är. En stor skärm och ett mastigt ljud förhöjer upplevelsen av de flesta filmer. Men i en biograf finns också störningsmoment, saker som ibland kan förstöra en hel film. Mobiltelefoner ringer, någon fumlar med en godispåse och den gigantiska killen framför vägrar att sitta stilla. Det finns en lösning på de här problemen, den stavas H-E-M-M-A-B-I-O.

Alla som är intresserade av film, och gillar att få den ultimata bioupplevelsen, drömmer om att bygga rummet med stort R, en alldeles egen biosalong i hemmet. Tekniken har de senaste åren sett en stor utveckling och idag finns det goda möjligheter att med inte allt för stora medel uppfylla denna dröm. Men det är många saker som man behöver tänka på, innan den kan bli verklighet.
För att kunna skapa den perfekta biokänslan krävs först och främst mörker, ingen hemmabio är värd namnet om inte rummet går att mörklägga. För att bäst lyckas med detta bör biorummet ligga i källaren, men om man inte har en sådan, går det lika bra att montera upp så kallade mörkläggningsgardiner för fönstren. Om man vill belysa rummet på något sätt, är någon form av delvis dold ljusramp att föredra, direktljus skulle förstöra stämingen och rekommenderas därför inte.

Rätt akustik
Ljudet är en av de viktigaste delarna för att avnjuta en biofilm, och därför kräver hemmabion största möjliga tystnad.
Till att börja med bör man försäkra sig om att eventuella dörrar och fönster inte vibrerar eller skakar, och på något sätt stör. Men för att även kunna uppnå ett bra ljud, krävs också att rummet har den rätta akustiken, det bör med andra ord vara rätt dämpat för att uppnå det rätta ljudet. Detta åstadkommer man enklast genom att sätta upp skivor på väggarna, antingen plywood eller spånskivor, och för att rummet inte ska se ut som en byggarbetsplats kan det också vara bra att klä dessa med något passande tyg. För att fullt ut kunna absorbera ljudet i rummet kan man också sätta upp tyger i taket, gör man det rätt ser det också bättre ut.
En annan viktig del i att se på film är naturligtvis bilden, och för att den ska vara bra bör man tänka på var i rummet man placerar bilkällan, som antagligen är i form av en projektor. Rummet där man bygger sin hemmabio ska inte vara allt för stort eller avlångt, men skulle detta vara fallet ska bildkällan placeras på en av kortväggarna. För att bildljudet ska kunna centreras krävs också att dess källa är centrerad, så man ska därför inte sätta sin projektor diagonalt i rummet.

Val av utrustning beror på kraven
Om rummet är för stort kan det också vara svårt att uppnå en bra bild, med de vanligaste och mest prisvärda av dagens konsumentprodukter, och därför ska det helst inte överskrida 25-30 kvadratmeter.
Det är svårt att veta vilken utrustning man egentligen behöver, eftersom detta varierar beroende på vilka krav man ställer, men för att man ska kunna kalla det för hemmabio bör följande utrustning ingå:

• Projektor – kopplad till DVD-, eller BD-spelare eller dator, beroende på varifrån man väljer att se sina filmer.
• Filmduk – skärm som används för att projicera bilden från projektorn. Varierar i storlek, beroende på utrymmet.
• Ljudsystem – 5.1-kanalsljud. Surroundljud med fem högtalare och bas, som kan kopplas till en förstärkare.

När man har införskaffat detta saknar bara hemmabion någonstans att parkera, man måste ju kunna sitta när man ska se filmen. Eftersom att det nu är du som är ägare av biografen, är det också du som bestämmer, så varför inte låta din favoritmöbel vara en del av din biosalong. Nu kan du ostört luta dig tillbaka, och själv vara hur störande du vill, nästa gång du ”går på bio”.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!