Foto: TV4

”Alla antikviteter bär på en historia”

I den senaste säsongen av Antikdeckarna har vi lärt känna Li Pamp som tillsammans med sin kollega, Pontus Silfverstolpe, gått på jakt efter fynd i folks hem. Därefter har sakerna sålts på auktion med förhoppningen om ett så högt pris som möjligt. Något som blivit svårare med tiden. I alla fall om man ska tro Li Pamp. – Det gäller att hitta ett fynd som folk sen ska vilja betala för. Det blir svårare och svårare eftersom medvetenheten om sakers värde hela tiden ökar vilket bland annat beror på alla tv-program. Det är kul att folk kan mer nu tack vare oss men fyndmöjligheterna minskar, konstaterar hon.

Li Pamps intresse för antikviteter väcktes redan tidigt eftersom hennes familj var konstintresserad. Hon började läsa konstvetenskap vid Lunds universitet och under denna tid extraknäckte hon dessutom på Bukowskis auktioner. Där fick hon börja vända och vrida på saker och ting och antikvitetsintresset började växa sig starkt.
– Man får se så mycket olika saker när man jobbar på auktionshus, berättar Li Pamp som tycker att charmen med gamla saker är många.
– Alla de olika antikviteterna bär på en historia och det är det som gör föremålen så intressanta. Dessutom håller de en viss kvalitet vilket bekräftas av att de redan hållit väldigt länge. Sen finns det ju även en patina hos gamla föremål som man inte kan hitta hos nya saker, konstaterar Li Pamp.

Dansk guldålder
Hennes egna favoriter är de moderna antikviteterna från 50- och 60-talen och en speciell kärlek hyser hon till den danska formgivningen.
– Just 50- och 60-talen var den danska guldåldern och några av de arkitekter som jag tycker bäst om från den tiden är Fabricius Kastholm och Poul Kjaerholm, säger hon och berättar att deras stil var typiskt skandinavisk.
– Det är en väldigt ren och ganska lågmäld stil och de är gjorda med stor hantverksskicklighet. De använde naturliga material som till exempel trä, stål, rotting, sten och läder, förklarar hon.
Hon berättar att hon själv har en del danska möbler hemma men även ett par riktigt gamla möbler som familjen ärvt. Bland dessa möbler finns familjens favorit, som är en säng från 1800-talet med lejontassar på fötterna och svanvingar inkarvade i ramen.
– Den är gjord i empirstil och då hämtar man inspiration från djur med maktsymbolik som till exempel svanar, örnar och lejon, berättar Li Pamp.

Levande hem
En annan favorit bland hennes antikviteter är matbordet av dansken Hans Wegner som är gjort i teak och som under den tid som hon ägt det tredubblats i värde.
– Men det som gör det så bra är att det pallar hela min familj och vi använder det varje dag, berättar hon och säger att hon absolut tycker att man ska använda sina antikviteter.
– Ett hem ska man kunna leva och röra sig i. Har man barn får man lära dem att vara försiktiga, säger hon och tillägger, det är ju konsten som gör hemmet personligt och levande.
När hon får frågan om det finns någon speciell antikvitet som hon skulle vilja köpa skrattar hon och berättar att hon i en tidigare intervju sagt att hon skulle vilja ha ett biblioteksbord med en stenskiva, men att hon då fått så många mail och samtal från människor som velat sälja sina bord till henne.
– Men jag har inte plats för ett sånt bord i mitt hem så jag får väl hitta på något annat nu, säger hon och tänker ett tag och kommer sedan fram till ett svar,
– En stor antik kilimmatta, säger hon, en sån skulle jag dessutom ha plats för, tillägger hon och skrattar.
ELIN LARSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!