Foto: Flickr

Inbrott ovanliga i Västerbotten

Skåningar löper sex gånger så hög risk att drabbas av inbrott som boende i Västerbotten. Det visar statistik från Statistiska Centralbyrån och Brottsförebyggande rådet.

I Skåne anmäldes inbrott i motsvarande 0,66 procent av alla hus och lägenheter i länet under 2007. Detta kan jämföras med 0,11 procent i Västerbottens län. Sammanställningen visar att risken för att bli utsatt för brott i hemmet varierar stort mellan de olika länen och mellan olika boendeformer.
– Vi var beredda på skillnader mellan olika län i Sverige, men att det skiljer så mycket hade vi inte räknat med, säger John Hedesand, marknadschef på ASSA som sammanställt statistiken. Skillnaderna är allra störst i en jämförelse mellan norra respektive södra Sverige. Som husägare är det nästan fem gånger så stor risk att drabbas av inbrott i Blekinge, Skåne, Kronobergs och Hallands län jämfört med Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands och Jämtlands län.

Gotlänningar också skonade
Inbrotten i Sverige ökade totalt med 14 procent under 2007 (14 000 jämfört med 12 378). Antalet inbrott i hus ökade kraftigast, hela 16 procent. ASSAs sammanställning visar att det är elva gånger så hög risk för en villaägare i Skåne att bli utsatt för ett inbrott jämfört med en lägenhetsboende i Västerbottens eller Gotlands län. Villor, radhus och kedjehus i Skåne är mest utsatta för inbrott i hela Sverige. Drygt 1 procent av gruppen anmälde inbrott under 2007. Boende i lägenheter i Västerbottens och Gotlands län var minst utsatta för inbrott under samma tid – endast 0,09 procent anmälde inbrott.
– Vår sammanställning visar att det är dubbelt så hög risk att drabbas av inbrott om man bor i hus än om man bor i lägenhet; 0,49 procent jämfört med 0,25 procent, säger John Hedesand. Tjuvar föredrar att arbeta ostört och en lummig trädgård ger bättre skydd än en trappuppgång. Därför är det extra viktigt för boende i hus och boende i lägenheter på bottenvåningen att tänka på säkerheten för fönster samt altan- och balkongdörrar.

Tillfällighetsbrott
De flesta inbrott sker inte när de som bor i huset är bortresta på semester. De flesta inbrott sker dagtid då hus och lägenheter står tomma, något de ofta gör under varma sommardagar. Mer tid spenderas ute i trädgården, på badstranden, i lekparken, på utflykt eller i parken för en picknick.
– Våra vanor under sommaren ger inbrottstjuvar en onödig möjlighet, säger John Hedesand. De flesta inbrott är tillfällighetsbrott där tjuven väljer hus och lägenheter som är lätta att ta sig in i. Många tänker på extra säkerhetsåtgärder först när semestern nalkas, men slarvar med att låsa ytterdörren och stänga fönstren när man solar, grillar i trädgården eller gör ett snabbt besök hos grannen.
Inbrottsprocenten är uträknad genom att antalet anmälda inbrott i ett län delas med antalet hus (villor, radhus och kedjehus), antalet lägenheter eller antalet hus och lägenheter totalt i samma området.

Slipp inbrott!
• Stäng och lås! Lås alltid ytterdörren, även om du bara ska över till grannen en kort stund.

• Lämna inte fönster eller altandörrar på bottenvåningen öppna om ingen är inomhus.

• Var har du dina nycklar? Lägg inte ifrån dig dina nycklar överhuvudtaget även när du befinner dig i affären eller på jobbet.

• Förvara inte nycklarna nära ytterdörren. Det är ofta mycket spring i dörren, särskilt under sommaren, och det är lätt att någon glömmer att låsa ytterdörren en kort stund. Tjuven kan utnyttja tillfället, stjäla en uppsättning nycklar och återkomma när huset står tomt. Förvara nycklarna i ett annat rum på en plats där de inte syns vid första anblick.

• Göm inte nycklar i närheten av huset –
tjuven känner till vanliga gömställen.

• Försvåra för tjuven. Fäst den nya cykeln med en stålvajer, fästankare och ett bra hänglås. Det är en billig försäkring då det blir svårt att bära iväg den snabbt. Detsamma gäller grillar, kick bikes, gasolvärmare, utemöbler och andra kapitalvaror.

• Gör det svårt för tjuven att ta med sig dina saker. Lämna inte verktyg eller en stege framme i trädgården som kan användas för att göra inbrott. Det är vanligt att tjuven går in genom ett fönster eller altandörr, men lämnar huset via ytterdörren. Genom att installera ett lås med bortasäker funktion som sätter innervredet ur funktion när du inte är hemma gör du det svårare för tjuven att bära med sig mycket stöldgods. (Källa: ASSA)

ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!