Foto: Parasoll Förlag

Gör fint med piffigt pyssel

Ett fågelbad, ett fat att lägga nyponkvistar på till hösten eller en dekorativ platta med ditt husnummer på? Valmöjligheterna med att gjuta betong är oändliga – och eftersom det är så lätt kan du prova dem allihop. Det svåraste med det här pysslet är egentligen att få hem betongen från bygghandeln. Som gjutform kan du använda en godisburk i plast eller en uttjänt balkonglåda. Mindre burkar eller en presentask i form av ett hjärta blir fina utgjutningar, och med leksaker kan du skapa fossilmönster.

Du behöver:
Finbetong
En pinne
Plastburkar
Våg
Diskhandskar
Förkläde
Skalpell

1. Blanda betongen enligt anvisningarna på förpackningen. Du kan med fördel blanda direkt i formen som du ska gjuta i, men tänk då på att blanda ordentligt så att det inte lämnas torr betong i hörnen. Har du ingen hushållsvåg att väga betongen på kan du använda en badrumsvåg i stället. När massan känns som en tjock gröt är den perfekt.
2. Slå formen mot underlaget så att alla luftbubblor kommer upp till ytan. När betongen börjat stelna (efter cirka 30 minuter), trycker du försiktigt ner den eller de föremål som ska ge avtryck i betongen. Vänta inte för länge, då kan det bli svårt att få ner formarna. Lägg eventuellt något tungt på föremålet för att hålla det nedtryckt.
3. Lägg en plastpåse om formen och låt betongen härda på en sval plats utomhus i ett till två dygn. Spraya med en vattenflaska morgon och kväll för att sakta ner härdningsprocessen och på så sätt göra betongen starkare.
4. Lyft bort föremålet ur betongen. Vänd formen upp och ner och knacka försiktigt ut fågelbadet. Slipa ner eventuella ojämnheter med ett sandpapper. Håll betongen fuktig med en blomspruta ytterligare några dagar. Om du vill kan du måla fågelbadet med betongfärg.
Tips! Du kan gjuta en vacker dörrstopp genom att fylla ett par barngummistövlar med betong ända upp till kanten. Klipp upp stövlarna när betongen har stelnat.

Fler Artiklar
Klicka och läs!