Skål för misslyckade år 2009!

Min nyårsönskning inför lågkonjunkturens 2009 blir storslagen. Det diskuteras så mycket HUS som ska byggas i Umeå, det handlar mindre om innehållet. Här har ni därför ett konkret förslag på någonting som kommer att bli Umeås stora attraktion i framtiden. Projektet kallar jag UMEÅ WORLD OF GREAT MISTAKES. Jag tänker mig en året-runt-öppen nöjesanläggning som drivs kommersiellt. En Disneyworld med karuseller som går åt fel håll där du betalar entré i valuta från Zimbabwe. En Guinnes World of records med bara loosers. Ett museum, en akademi som hyllar storslagna misslyckanden – för hur ska man lyckas om man inte får misslyckas?

År 2009 blir året när Obama får ta hand om det amerikanska eländet, samtidigt som den avgående George W Bush gör en bländande sorti från politiken. Jag tänker nu skoöverfalllet han drabbades av på en presskonferens. Bush är den store hjälten som skickligt duckar och undviker bli träffad av missilerna. Förmodligen är detta Bush’s främsta bidrag till världsfreden eftersom den filmsnutten som sprids via YouTube får hela arabvärlden att garva. Det här är ett exempel som visar att ibland är humorn mer verkningsfull än våldet. Det är också ett exempel på att missen är större än träffen.
I princip alla vetenskapliga rön som gjorts har föregåtts av en oändlig massa misstag. Ibland säger vi att vi alla ska lära av misstagen, men gör vi det? Oftast vet vi inte ens hur misstagen såg ut! Alla vetenskapliga skrifter ska i princip vara rensade från misstag, det ligger i vetenskapens natur men här finns en pedagogisk finess att ta till vara. Umeå World of Great Mistakes bildar en akademi som består av lekmän, akademiker och industrifolk. För att skapa uppmärksamhet gör vi som Nobelstiftelsen och delar ut priser till Greatest Mistake of the Year. Vi kan uppmuntra innovatörer som förtjänar uppmärksamhet och patentsökande personer som – likt Peter Dalle i Lorry – kommer in med sin ritning, blir tillrättavisad och ger kommentaren: ”Tänkte inte på det”. HÄR Urban Bengtson, kan du äntligen få ett pris!
Alla älskar storys om uppfinnare som av en ren slump eller tillfällighet kommit på nåt som sedan förändrat våra liv: Den tyska hemmafrun Melitta Liebscher som retade sig på kaffesump i koppen och kom på melittafiltret. Spencer Silver som kokade ett alldeles för svagt klister för att duga till tejp men som Arthur Fry, kyrkobesökare som lessnat över lappar i psalmboken som jämt föll ur, kom på en användning för. Så uppfanns Post-it-lappar. Vi har egna produkter som kom till av misstag; västerbottensosten, tjälknölen...Vi kan ha en restaurang bara med sådana rätter!
En av avdelningarna i Umeå World of Great Mistakes hyllar riktiga exempel på tokfransar som funnits genom historien. Diktatorer som Saddam – vi borde kunna få tag i en störtad staty som inte gått till skroten – Josef Stalin, Chauchescu, Adolf Hitler, Kim Il Sung, Kim Jung Il, Idi Amin, Pol Pot... Kriteriet för att hamna i Hall of Shame är att personen i fråga SJÄLV ser till att han upprätthåller makten med idylliseringar och kanoniseringar. Vi ska ohejdat visa upp exempel på deras egna självbespeglingar. Exempel Nordkorea: Det finns massor med film och böcker om Kim Jung Il. Han anlade sin första trädgård vid fyra års ålder. Han lägger handen på en trasig maskin så blir den hel igen. Första gången han spelade golf gjorde han massor av hole in ones... såna hjälteberättelser är roande och genomskinliga. Tanken får gärna komma hos besökaren: Vilka självgoda pösmunkar regerar i världen idag? Här kan man också få ”kasta skor på Bush”.
Så fort världens ledare träffas för att diskutera global ekonomi blir det stora demonstrationer. Varför? Ekonomi tilltalar det giriga hos människan. Det finns gott om ekonomiexempel vi kan lyfta fram i ämnet: Tulpanlöksekonomin i Holland på 1600-talet. Du kunde köpa handelshus i centrala Amsterdam för rätt sorts tulpanlök från Turkiet. Superinflationen i Tyskland efter 1:a världskriget – vi kan fylla en skottkärra med värdelösa Deutsche Mark från den tiden. Eller nu Zimbabwe. Planekonomin som aldrig fungerat i totalitära stater. It-bubblan som sprack och den globala aktieboomen, pyramidspelen som dyker upp och trots att alla vet att de blir suckers låter man sig ständigt förföras....Hela Albaniens statskassa gick i konkurs på grund av ett pyramidspel där hela befolkningen satsade, ja vadå Albanien. Det hände ju samma saker på Wall Street!
Jaja, det här projektet kommer ju att kosta en del och är det inte typiskt mig att lansera en så storslagen idé i en tid när det inte finns pengar?
Tänkte just det. Men det är i dåliga tider som de bra idéerna kommer. God morgon!

Ja du Nicklas. Det här är ju ett gigantiskt projekt som jag nu lanserar inför 2009. Jag tänkte fortsätta på den här idén i min nästa krönika, men har du nånting som DU vill driva?
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!