Foto: TV4

”Björklöven är alltid nummer ett”

Som komiker måste man vara beredd på det mesta, men att bara vara rolig räcker inte långt. Bil & Bostad har tagit ett snack med Umeåsonen Jan Bylund för att få veta lite mer om hur hans vardag ser ut.

Jan Bylund som är född och uppvuxen i Umeå är nu aktuell i radio, där han pratar i programmet Rix MorronZoo med Roger, Titti och Fylking.
– Det är mycket snabbare och spontanare än i tv, det blir en mer omedelbar respons. Dessutom måste man vara snabbtänkt eftersom det går snabbt och man måste vara rolig hela tiden, säger Jan Bylund.
Hur ser du på Umeå som stad?
– Det är ju min hemstad så den går alltid före allt, Björklöven är alltid nummer ett! säger han.
Däremot tycker Jan att politikerna och makthavarna verkar tro att Umeå bara består av 40 000 människor, när den egentligen består av 110 000. Han tycker att det verkar som att de inte riktigt har hängt med när det gäller aktiviteter för både ungdomar och barn eftersom Umeå är en universitetsstad som bara växer och växer. Jan säger att han tycker att det är pinsamt att de har tagit så lång tid på sig att färdigställa och utveckla saker. Däremot tycker han att Umeå har utvecklat en fantastiskt bra shopping, men att de måste tänka på att Umeå växer.
– För att behålla människorna måste de skynda på lite, allting verkar gå så trögt, säger Jan.
Eftersom Jan är frilansande komiker har han ett väldigt fritt jobb när det gäller arbetstider och ledigheter och han bestämmer oftast själv när han ska jobba. Han jobbar inte på helger och under julen och på sommaren är han ledig så mycket det går för att kunna umgås med familjen mer. En vanlig dag för den norrländske komikern finns inte, den ena dagen är aldrig den andra lik. Ena dagen är han en vanlig familjefar som skjutsar barnen till dagis och andra dagen åker han iväg till ett jobb någonstans.
– Ibland vet jag knappt var jag vaknar upp, det kan vara var som helst i Sverige eller i Norge där jag också brukar jobba ibland.
Trivs du med ditt yrke?
– O ja! Man får folk att skratta och det är inte så många arbeten som går ut på det, säger Jan.
En fördel med att jobba som frilanskomiker tycker Jan är att det är svårt att tröttna på det eftersom han ständigt får träffa en massa nya människor och uppleva nya platser. Han berättar även att det inte spelar någon roll om man känner sig bra på det man gör och trivs, någon gång per år tvivlar man ändå på sin karriär.
Jan bor just nu i Göteborg med sin fru och sina två barn och tycker att hus i stan och villa är idealet för honom.
– Man vill ju ha eget, men ändå ha nära till affärer så att man slipper åka flera mil för att köpa mjölk, säger han.
Hans favoritrum i huset är kontoret eftersom han gillar att läsa och slappna av, där har han nämligen böcker från golv till tak. Jan säger att han bryr sig om hur hemmet ser ut för det mesta när det gäller inredning.
– Ibland får man tokiga idéer av alla heminredningsprogram som visas på tv! Haha!
Vad har du för drömbil?
– Det skulle ha varit en Lexus RH 400 med hybridmotor, om de inte hade proppat i den så mycket hästkrafter så att den inte är så miljövänlig som de påstår.
Jan är mycket miljömedveten och tänker på miljön så gott det går, han anser att det är det största hotet som finns idag.
– Det handlar om överlevnad och fortsätter det så här kan vi snart inte andas.
Han tycker att det är bra att folk åker med buss för miljöns skull, men han tycker att flyg och tåg måste lära sig att vara mer miljövänliga, han menar på att då skulle fler åka kollektivt, eftersom inte alla gillar att åka buss. Själv måste Jan ta sin svarta Volvo XC 70 diesel D5 till jobbet eftersom han ibland måste åka långt på obekväma tider.
Hur tror du att din framtid ser ut om tio år?
– Jag kanske kommer att göra egna tv-program, sen kommer jag att vinna 120 miljoner, för det har jag bestämt. Då ligger jag nog i en hängmatta i Brasilien.

JOHANNA LÖVDAHL & IDA BJÖRKÅS

Fler Artiklar
Klicka och läs!