Minska risken för brand under julen

Nu är julen snart här och vi dekorerar våra hem med ljus för att lysa upp i vintermörkret. Det är en mysig tid, men tyvärr ökar brandrisken också. Detta beror naturligtvis på att vi under julen tänder ljus i större utsträckning men även på att flera av våra dekorationer består av lättantändligt material. Till och med julgranen kan vara en stor brandrisk.

Tyvärr drabbas många av brandrelaterade olyckor under julhelgen och en av de vanligaste orsakerna är att man glömmer släcka ljusen.
– Julen är fylld av tradition och gemenskap och att en brandolycka kan inträffa är ofta det sista man tänker på. Tyvärr uppstår ofta bränder som enkelt skulle kunnat undvikas med små medel. Det handlar om att ligga ett steg före olyckan. Om man ägnar en tanke åt riskerna nu, så kan man koppla av i lugn och ro under julhelgen, säger Rudi Hellström, tekniskt ansvarig för Anticimex Brandskydd.

10 goda råd för en brandsäkrare jul
10 goda råd för ett brandsäkert hem – konkreta råd som är enkla att tänka på och som vi alla har nytta av:

1. Levande ljus
Lämna aldrig levande ljus tända när du lämnar rummet. Var noggrann med placering av ljus. Använd inte ljusstakar av brännbart material och använd inte mossa och plast som dekoration i ljusstaken. För värmeljus, använd enbart ljusstakar som är avsedda för dessa och placera inte för många tätt tillsammans.

2. Belysning
Vid inkoppling av julljusstakar, julgransbelysning etc. var försiktig med trasiga kontakter eller elkablar som kläms i dörröppningar. Tänk på att kabelhärvor kan innebära överhettning. Släck alltid belysningen via strömbrytaren eller genom att dra ut kontakten, inte genom att skruva ur glödlampan. Var också försiktig med placering av ljusslingor och ljusslangar.

3. Extra värmekällor
I jultider sjunker utetemperaturen vilket ställer högre krav på vår uppvärmning inomhus. Om du placerar ut extra värmekällor kontrollera placeringen och att de inte övertäcks.

4. Juldekorationer
Det är alltid lika roligt och stämningsfullt att dekorera våra hem inför julhelgen. Men tänk dig för när du hänger upp dekorationer, girlanger, plastprydnader etc. så att dessa inte placeras för nära levande ljus, varma spotlights etc.
5. Julgranen
Använd inte tomtebloss eller levande ljus i granen och tänk till vart du placerar den – julgranen i sig behöver inte vara en brandrisk men kan innebära fara om den blockerar en utrymningsväg.

6. Brandvarnare
Byt batteri i brandvarnaren och gör sedan ett funktionstest genom att hålla ett ljus under. Det är även viktigt att rengöra brandvarnaren genom att dammsuga den från utsidan.

7. Rutiner vid långledighet
Många får en välförtjänt ledighet under julhelgen. Var noggrann med att stänga av alla elapparater när du lämnar hemmet och undvik standby-läge. Lämna aldrig tvättmaskin, torktumlare eller diskmaskin på när du lämnar hemmet eller när du sover.
8. Ordning och reda
Se till att ta bort allt brännbart material som t.ex. tidningar och kartonger från entréer, trapphus, källarförråd etc.

9. Maten på spisen
Var försiktig vid matlagning när du använder matolja och lämna aldrig något kokande på spisen utan uppsikt. Om en brand skulle uppstå i panna, använd lock eller brandfilt för att kväva den.

10. Brandredskap
Alla hem bör ha en brandfilt samt en pulversläckare. Det är viktigt att regelbundet kontrollera att brandsläckaren har tryck och att släckmedlet är ”löst” i behållaren – prova genom att skaka lite på släckaren. Kontrollera också att slangen är hel. Brandfilten ska placeras på ett tillgängligt ställe och vara monterad för snabb användning.

Om det trots allt börjar brinna:
1. Rädda och varna dem som befinner sig i fara, utan att ta onödiga risker.
2. Försök att släcka om det är en mindre brand.
3. Om du inte kan släcka – stäng dörren till rummet och larma 112.
4. Bege dig ut ur rummet/lägenheten/huset, kryp på golvet om rummet är rökfyllt.
5. Gå inte ut i trapphus med rök eftersom röken är farlig att inandas. Hitta en alternativ utväg. Om räddningstjänsten finns på plats hjälper de dig ut.
(Källa: Anticimex)

ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!