Foto: Åke Gunnarsson

Pepparkakshus för (h)julälskare

”Det svenska folkhemmet” brukar husvagnen kärleksfullt kallas. Lagom till jul ger Bil & Bostad dig möjligheten att bygga ditt eget pepparkakshus i husvagnsform – med tillhörande bil.

Många är som lyckligast i detta hus på hjul, hängandes bakom en Volvo. Vi valde att göra den lite runda husvagnen, även om det inte är det enklaste att få till i pepparkaksdeg. Vill du inte ha en Volvo som dragbil så gör en annan bil, din drömbil eller den egna bilen.

Ihopsättningen
1. Ta fram ett smörpapper och lägg det på en bricka eller skärbräda stor nog att rymma bilen och husvagnen. Lägg fram alla delar som ska sättas ihop. Ställ brickan/brädan nära stekpannan med sockerlösningen så att du snabbt kan få delarna på plats efter att ha doppar dem i sockret.
2. Smält socker i en stekpanna – rör hela tiden så det inte bränner fast.

Husvagnen
3. Fäst HUSVAGNENS SIDOVÄGGAR mot dess bottenplatta så att sidoväggarnas underkant hamnar i höjd med bottenplattans underkant. Se på ritningen vilken del av sidoväggen som skall vara framåt, mot dragkroken.
4. Fäst NEDRE bak på husvagnens nedre bakkant.
5. Fäst FÖNSTER BAK. Försök att få så lite glipor som möjligt till den kommande takdelen.
6. Montera nu fast FRAMKANTENS DELAR nedifrån och upp. Prova ut delarna i förväg så att du även här får så lite glipor som möjligt.
7. Fäst TAKET och husvagnen är färdigmonterad.

Bilen
8. Ställ bilens SIDSTYCKEN och montera framrutan.
9. Montera TAKET och HUVEN.
10. Fäst BAKRUTAN.
11. Sätt fast GRILLEN och bilens BAKSIDA.
12. Fäst slutligen BAKLUCKAN.
13. Nu kan du fästa dragkroken i bilens underkant där bak.
14. Dekorera och snöa florsocker efter behag.

Detaljerade ritningar tillsammans med fler bilder och recept återfinns i boken Pepparkakshus & Mera Julbus. Läs mer om boken på www.balkongforlag.se eller köp den hos din favoritbokhandel.

Fler Artiklar
Klicka och läs!