Foto: Ida Björkås Johanna Lövdahl

Händiga mekaniker utbildas i Vännäs

Bil & Bostad har träffat tre elever från Liljaskolan, två från inriktningen lackering och en från inriktningen karosseri. Dessa två utbildningar samarbetar med varandra och håller till i samma lokal. Elever på karosseri lagar och ger sedan över arbetet till eleverna på lackeringsavdelningen som får lacka och sätta färg på verket. Det är inte bara en skola, det är som en helt vanlig verkstad som tar emot bilar som behöver fixas, lagas eller lackas.

Rickard Bergström går på Fordonsprogrammet på Liljaskolan, lackeringsinriktningen årskurs 2 på gymnasiet. Han trivs som fisken i vattnet och valde linjen för att han redan hade ett intresse för detta då han provat att lacka hemma i garaget.
Han tyckte det var så roligt att han ville fortsätta. Rickard tycker att det bästa med linjen är att lärarna är så duktiga och att man får göra så mycket. I framtiden hoppas han på jobb inom detta yrke och vill försörja sig på det.
– Det bästa är att vi lär oss att motivlacka och göra något riktigt snyggt, säger Rickard.
Det finns såklart vissa risker med detta yrke, till exempel att man kan andas in slipdamm och farliga ångor så man kan få lungskador, men använder man skydd är risken mycket liten.

Desiree Öhlund går på Fordonsprogrammet på Liljaskolan i Vännäs. Hon går inriktningen lackering årskurs 2 på gymnasiet. Hon tycker att denna inriktning är kul för att man får vara kreativ och göra saker som man annars inte brukar göra.
Hon tycker att det är en härlig stämning på verkstaden och tycker att lärarna är mycket bra och duktiga. Desiree valde linjen för att få en yrkesförberedande utbildning eftersom hon var väldigt skoltrött efter att ha gått nio år i skolan, men hade egentligen inget intresse för detta innan hon valde linjen.
Hon tycker att själva lackeringen är det absolut roligaste inom utbildningen. Just nu vet hon inte riktigt hur det kommer att bli i framtiden, men satsar på att jobba på en lackeringsverkstad ett tag.
– Det är svårt att veta vad man vill hålla på med när man är så ung och vill så mycket, säger Desiree Öhlund.

Johan Nilsson går Fordonsprogrammet årskurs 2 med inriktning karosseri på Liljaskolan i Vännes. Han säger att han alltid har gillat att svetsa och fixa bilar och det var därför som han valde denna utbildning.
– Det bästa är att få se bilen färdig och fin! säger Johan.
Han önskar i framtiden att få hålla på med att bygga bilar och med plåt. Johan säger att han trivs jättebra med detta yrke och tycker att det bästa är att man får vara så självständig och för att man får göra en skadad eller kraschad bil fin igen. Han tycker inte att det finns några nackdelar alls med detta jobb, och tycker inte heller att det finns så många skador att oroa sig för.
Johan säger att bara man är försiktig när man lyfter tunga saker och använder skydd mot ögonen och lungorna när man arbetar mycket runt slipdamm och svetsloppor är risken liten att skada sig.

IDA BJÖRKÅS & JOHANNA LÖVDAHL

Fler Artiklar
Klicka och läs!