Enkla knep sparar pengar och miljö

Halka och dålig sikt ökar olycksrisken, bilen slits av snö, slask och kallstarter. Många väljer därför att ställa bilen när snön kommer. Men det finns knep för att göra vintertillvaron trevligare. – Vägsaltet på de svenska vägarna beräknas kosta bilägaren 2,60 kronor per mil, enligt Väg- och Trafikinstitutet. Det beloppet går att minska ordentligt om man vårdar bilen, säger Sören Broman på OKQ8.

Att köra bil på vintern kan snabba på värdeminskningen. Det undviker man bäst genom att tvätta, avfetta och vaxa bilen ordentligt och sedan hålla den ren vintern igenom. Då har vägsalt, smuts och väta svårare att få fäste.
– Om man förbereder sig lite så finns det egentligen ingen anledning att oroa sig för att köra bil på vintern. Förutsatt att man anpassar hastigheten till väglaget och sikten givetvis, säger Sören Broman, produktchef för biltillbehör på OKQ8.
Bra vinterdäck med tillräckligt mönsterdjup är viktigt. Glöm inte heller rätt lufttryck i däcken så att slitaget inte ökar i onödan. Rätt pumpade däck minskar även bränsleförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen.
Lättare att glömma är att man ska ha spolarvätska som håller borta isbarken på vindrutan och lyktglasen. Det är också bra att ha extra spolarvätska i bagageutrymmet. Tänk också på att slitna torkarblad försämrar sikten ordentligt. Inför vintern kan det också vara lämpligt att kolla glödlamporna i strålkastarna. Ljusstyrkan avtar med åren och det är på vintern den behövs bäst.

Två enkla knep
En kall motor är betydligt sämre än en varm. Det leder till högre bränsleförbrukning, ökade koldioxidutsläpp och mer slitage. Det finns två enkla knep: vinterolja och motorvärmare.
– Många bilister använder mineraloljor som året-runt-olja och det fungerar för det mesta bra. Men genom att köpa en syntetisk motorolja så uppnår man stora vinster med lägre bränsleförbrukning samt mindre slitage på motor och batteri. Använder man sedan även en motorvärmare, om det är kallare än 10 grader Celsius, så gör man både miljön och plånboken en stor förtjänst, säger Sören Broman.
För den längre vinterresan är det bra att utrusta sig ordentligt. En spade, en bunke sand, varma kläder och en rejäl ficklampa kan komma till ovärderlig användning om man blir stående i en snödriva. (Källa: OKQ8)
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!