Hållbara diskussioner på Bishops Arms

Förr i världen skulle man vara noggran, skötsam eller lönsam för att passa in. Ja för all del, man skulle också tillhöra de närande och icke till de tärande. Idag ska du vara HÅLLBAR. Om du ska räknas.

Det har ingenting med styrdans att göra.
Hållbar är ett begrepp som fötts ur miljörörelsen och som har att göra med en genomtänkt resursanvändning av naturen. Ord som energisnål, klimatsmart eller ord som recycling ligger inom samma värdeskala men idag säger vi HÅLLBAR.
Säg det till frun din över köksbordet och hon svarar: Tycker du att jag är tjock? Eller menar du att jag har fått HANDTAG på höfterna eller vad menar du? Hållbar?
Grabbarna som sitter vid bardisken på Bishops en fredag har en HÅLLBAR bardisk när Staffan har satt dit en reserveratlapp för Trollet Tryggve och hans sällskap. Här finns också en bar att hålla sig i, men det var inte det jag menade. Hållbar är ett ord som numer även finns inom kommunikationen. Sånt som konsulter behärskar.
En hållbar kommunikation går enligt sakkunskapen ut på följande:
1. Du ska ha en empatisk förmåga att lyssna in vad andra säger.
2. Du ska förstå hur helheten hänger ihop med vad de andra säger.
3. Du ska kunna lyssna på dig själv.
4. Du ska kunna vara uppriktig.
Har jag hittat på det här själv? Nej, det har jag naturligtvis inte. Det är en kvinna här i Umeå som heter Eva Grundelius vid Uminova som har klurat ut detta. Det finns också de som menar att hennes bok: ”Helt överens! En bok om hållbar kommunikation” var det dokument som förändrat centerpartiet. Ja, även alliansen ska ha enats kring denna lära. Det är således detta som är ”badtunnan” hemma hos Maudan. Eller uppgörelsen i Bankeryd. Och den kommer från...UMEÅ!
Om man tycker att detta är vanlig common sense, eller bondförnuft, så finns det fler konsulter som jobbar i samma kommunikationsnisch. En heter Per Grankvist. Hans goda råd när det gäller hållbar kommunikation är följande:
1. Våga berätta vad du står för.
2. Men var lika tydlig med dina tillkortakommanden.
3. Sätt rimliga men affärsmässiga förväntningar.
4. Börja internt.
5. Skapa förutsättningar att sprida budskapet.
6. Plantera många små frön.
Om man kollar på Google efter verksamheter som handlar om HÅLLBARHET eller, som det heter på engelska, sustainability så vimlar det av exempel. Hållbarhet har lämnat miljösajterna, gått vidare till kommunikationssajterna och nu även kommit in på idrottens revir. Det senaste exemplet hittar jag på Umeå kommuns hemsida. Det har startat en ny sajt på nätet om HÅLLBAR IDROTT här i Umeå. Vad det innebär? Jo allas rätt att vara med, allas rätt att bli respekterade samt allas rätt till en god hälsa och välbefinnande. Nu låter ju detta i och för sig som det lät i de pedagogiska barnprogammen i teve på 70-talet men likafullt är det nytt. För vissa.
Hållbarhet handlar alltså om om värderingar och kamratskap inom sporten. På min tid ( jag är gammal scout) tror jag vi sa att vara renhårig och rättvis. Idag är man alltså HÅLLBAR. Förkortningen HI står för Hållbar Idrott.
Om man nu går tillbaka till det jag först skrev om hållbar kommunikation utifrån det recept som lärs ut från konsulten. Vi förflyttar oss till HÅLLBAREN på Bishops där gubbarna diskuterar Björklöven.
1. Empatisk förmåga: ”Nog var Fagervall bra men se nu på Micke-effekten.”
2. Förstå helheten: ”Jaja serien är inte slut än!”
3. Lyssna på dig själv: ”Nämen du vet Micke-effekten får vi leva på fram till jul.”
4. Vara uppriktig: ”Ja jag är nöjd bara vi klarar komma upp i kvalserien.”
Det visar att gubbgänget på Bishops metodiskt jobbar lika kommunikativt som det teoretiska schema som konsulten Eva Grundelius lagt upp. Som förändrat centern och som binder samman Alliansen.
Med detta har jag dock inte sagt att vi bör kalla dem för regeringen. Godmorgon!

Nicklas! Jag sitter kvar i baren ett tag och vill veta. Din första fylla, när fick du den? Jag var 17 år och drack en flaska söt moscatel, vad drack du?
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!