Foto: Morguefile

Rusta bilen innan vintern är här

Vintern är i antågande och med den ska man också se över sin bil och utrusta den för trafik och resa i kyla, snö och hala vägar.

Viktigast är att använda vinterdäck och på det är det lag. Från den 1 oktober till den 30 april är det tillåtet att sätta på vinterdäck med dubb. 1 december till 31 mars ska man ha vinterdäck om det råder vinterväglag (Polisen avgör vad som är vinterväglag). Vinterdäck kan vara dubbade eller odubbade. Terrängdäck som är grovmönstrade och M+S-märkta och som inte är särskilt framtagna för vinterkörning är inte godkända som vinterdäck. Likvärdig utrustning i lagen om vinterdäck kan vara sommardäck med snökedjor på alla hjul.

Ska ha vinterdäck
Vinterdäck ska finnas på personbil, lätt lastbil och buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av ett sådant fordon. Mönsterdjupet ska vara minst tre millimeter.
Är det dubbade däck på dragbilen ska det också vara dubbade däck på släpvagnen. Om dragbilen har odubbade vinterdäck får släpvagnen vara försedd med dubbdäck.
Det finns undantag från bestämmelserna för vinterdäck om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten. Bland annat vid provkörning eller bogsering av fordon i samband med reparation eller liknande eller för till och från besiktning.

Kolla kylarvätskan
Glykolen i kylaren ska kontrolleras och den ska användas året runt. Glykol skyddar inte bara motorn från att frysa sönder. Den skyddar mot korrosion och höjer kokpunkten på kylvattnet. Blanda 50/50.
Inför en resa ska man också kontrollera om det finns spolarvätska. Många svenska vägar saltas och tillsammans med dubbdäcksanvändning bildas en sörja på vägen som stänker upp på rutor och lyktglas.

Räkna med stopp
När man ger sig ut på resa vintertid ska man alltid räkna med att det kan bli stopp i trafiken, snöstorm, ishalka eller trafikstockningar. Därför är det viktigt att ha varma kläder och skor med sig om man blir stående och värmen i bilen slutar fungera. En termos med kaffe eller annan varm dryck är också trevligt att ha i bilen om det blir längre stopp i trafiken.

Bra att ha i bilen:
• Isskrapa
• Snöskyffel
• Startkablar
• Reflexväst
• Filt
• Ficklampa
• Bogserlina
• Extra säkringar
(Källa: Vägverket)

ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!