Krönikepingis vol II

Jepp, Benny. Vi ska absolut ge ut Krönikepingis vol II. Vi gör därmed verklighet av det underförstådda hotet i titeln på vår första samling – Krönikepingis vol I.

Kanske inte riktigt vad världen behöver – en bok till... men så länge det inte är en deckare eller en kokbok har folk möjligtvis överseende. För det ges ut bisarrt många deckare och kokböcker nuförtiden, som vi förr eller senare lockas till att läsa. Folk pratar om Läckberg och Edwardsson och Kallentoft och innan man vet ordet av sitter man där med en trave pocketdeckare. Men, vilka böcker borde vi då investera vår begränsade tid i? Svårt att säga. Själv har jag alltid ett par böcker på nattduksbordet. En bok jag verkligen läser och en bok jag verkligen borde läsa. Typ: jag läser en deckare av Michael Connelly men måste lyfta på Bruno K. Öijers ”Svart som silver” för att komma åt den.
På samma sätt har jag en mental förberedelse för om jag skulle råka stöta på Aftonbladets Vi 5-patrull, som undrar vilken bok jag läser. Då gäller det att ha en värdig bok till hands. Givetvis får det inte heller bli alltför utstuderat – som Marcus Birro, som alltid svarar Marcel Prousts ”Spaning efter den tid som flytt”, oavsett vilken frågan är. (Birro är verkligen en extremt provocerande åsiktsmaskin, som Katla skulle ha uttryckt det.)
För att få lite hjälp med urvalet kan man paradoxalt nog skaffa sig ytterligare en bok. Nämligen ”1001 böcker du måste läsa innan du dör” av aaaningen träige Göran Hägg. För er som ser på Fredagspanelen i SVT är det han som brukar sitta längst till höger i soffan och få Stig Malm att framstå som oerhört spontan, färgstark och sexig. Göran Hägg saknar dock inte helt poänger med sin akademiska torrhet. Han är roligt allvarsam och vetenskapligt skeptisk till det mesta… de gånger han ler är det nästan alltid ett rastlöst ”nu-fattar-jag-inte-riktigt-vad-som-är-roligt-leende”.
Hur som helst; Hägg har listat de böcker man borde ha läst. Men är samtidigt noggrann med att påpeka att det inte är en kvalitativ gallring som skett. Typ. Det här underlättade givetvis Görans jobb med urvalet – att han inte påstår att det är de 1001 bästa böckerna. Kanske var titeln ”1001 böcker du borde känna till för att kunna excellera de gånger det blir prat om böcker på fest” bara för lång?
Kollade i alla fall om mina favoritböcker finns med i den där samlingen och, jorå – ”Tärningspelaren” av Luke Rheinheart var med. Den var förresten min absoluta favoritbok ända tills jag läste att det också var Regina Lunds favvobok. Sen dess har jag slutat säga det. ”American Psycho” var också upptagen. Förstås. Och ”Liftarens Guide till Galaxen”. Den sistnämnda trodde jag faktiskt var alldeles för studentikos, grabbig och barnslig för att ta plats i docent Häggs samling.
Däremot saknades både Chuck Palahniuk och Michel Houellebecq. Något av en skandal faktiskt. Inte var ”Krönikepingis vol I” med heller. Man börjar ju undra hur han jobbar, den där Hägg.
Jag har läst ett sextiotal av Häggs utvalda, men äger faktiskt några till (William S. Burroughs ”Den nakna lunchen” t ex som jag givit upp på fem gånger!) Och det är inget konstigt… för en bok kan man skaffa av andra anledningar än enbart läsa den. Man kan köpa en bok som tilltänkt present, man kan köpa den för att vara snäll (som i vårt fall), man kan också bara ha dem för att de är snygga, eller för att de skänker ägaren en viss status. Jag har till exempel ”Mitt Liv” av Bill Clinton. 1000 sidor seg historieförsköning. Herregud vad bortkastat – men ändå, den gör sig i bokhyllan det måste sägas.
Gäster frågar: ”Har du läst den?” och då kan man malligt säga ”Ja”. (På den naturliga följdfrågan: ”Hela?” får man dock ljuga lite.)
Min svägerska har förresten ordnat sina böcker i bokhyllan efter färg istället för storlek, som annars brukar vara standard. Oerhört lyckat måste jag säga. Röda böcker här och gröna böcker där. Fiffigt, Lena!

Benny: Sen måste vi ju ha en releasefest också. Du som är en discjockey från stenåldern nån gång... gör en lista på låtar som bör spelas. Blir det nåt med Trio med Bumba?
NICKLAS BEGRLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!