Foto: Alexander Ruas / Stockholmsmässan

Nyanser av grönt

Gröna överraskningar och underfundiga möjligheter bjöds besökarna på i inspirationsutställningen Återbruk på mässorna Hem & Villa och Hem 2008 i mitten av oktober.

På Stockholmsmässans entrétorg hade formgivaren Daniel Bergman på temat ”grönt är skönt” skapat en fantasieggande miljö som inspirerade till hur man kan återanvända gamla saker.
–Återbruk innebär att man använder begagnade prylar eller skrotade saker på ett nytt sätt i nya miljöer och sammanhang. Det är precis det vi har gjort här, berättar Daniel Bergman.
I utställningen som bestod av tre delar samsades ett kök, en matsal och ett bibliotek om utrymmet. Köket var ett hopplock av olika köksluckor med olika struktur och med olika beslag, matt blankt, rostfritt eller i mässing och lackade i två toner grön färg. På den stora köksön serverades närodlade svenska äpplen och grönsaker, allting ekologiskt odlat förstås. Från taket dinglade lampor gjorda helt och hållet av gamla konservbunkar, både snyggt, funktionellt och miljövänligt. Och i stället för traditionellt kakel satt ett virrvarr av diverse kakelplattor – alla i gröna toner förstås. I stora och små krukor gjorda av kasserade däck stod olivträd, rosmarin och lagerträd.
–Tanken är att man som besökare först och främst ska träffas av formen, samtidigt som utställningen också ska väcka glädje, nyfikenhet och eftertanke, menar Daniel Bergman. Man kan ju fråga sig om alla dessa olika gröna färger verkligen är menade att passa hemma. Nej, detta är som sagt en scenografi och då måste man ta ut svängarna.

Inspirerar med humor
I bibliotekets läshörna kunde besökaren ta plats i en av de gröna fåtöljerna eller på en av pallarna med virkade gröna överdrag. Materialet var spill från tekoindustrin – det som annars blivit underkläder eller t-shirts. Den stora hyllan var fylld med böcker, figurer och mobiler i vackra handgjorda papper. Golvet var täckt av spillfärg, som en blinkning till klassiskt stänkmåleri.
I matsalen hade många bord i olika stilar hopfogats till ett elva meter långt matbord.
Mormors tallriksvägg hade fått ett nytt modernt utseende. Här fanns också utställningens mästerverk – ett enormt lapptäcke av gröna heltäckningsmattor som täckte golvet i matsalen.
–Vi vill ge besökarna ett enormt grönt intryck och samtidigt ge en underfundig och humoristisk vinkling på dagens miljödebatt. Här ska man få möjlighet att både lära och inspireras, säger Daniel Bergman. (Källa: Stockholmsmässan)
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!