Open Mind & Open Stretch

Nicklas undrar hur vi som inte är direkt tonåringar längre, har kul. Ja, unge man Nicklas. Att tillrättavisa yngre personer, är kul. Jag kan till att börja med ge dig en tillrättavisning på det du skrev i din förra krönika. Det var inte Martin Luther som gav oss skuldbördan, det var Calvin. Martin Luther gillade vin, kvinnor och sång!

Änkefru Bennedich är inte heller nån ungdom längre. Hon tar varje tillfälle hon kan att tillrättavisa sina omgivningar. Med all rätt! Jag träffade henne för en tid sedan när hon kom ut från NK där hon hade köpt sig en söndagsbakelse. Hon hade just kommit hem från villan i Nice och hade bett ”gossarna på hotellet” (jag antar att hon menade Hotell Aveny) att göra en kräftsupé åt henne som take away. Men vad fanns på brickan de serverade henne i våningen:
– Musslor! utbrast fru Bennedich. Servitörerna från hotellet kom upp med ett fat musslor! Vad fan, jag är inte död än, röt fru Bennedich. Inte ingår musslor i en kräftsupé!
Fru Bennedich kan fortfarande lära oss ett och annat.

På Kretas stränder jag samlar kraft
För att orka med november for jag nyss till Kreta för att bygga upp min D-vitaminbank inför vinterns influensaepidemier. Att sola är nyttigt och det faktum att flyget slarvade bort min resväska gjorde mig ännu mer mottaglig för solens välgörande strålar. Mina inköpta shorts och flip-flops gav mig skavsår. Jag led och väntade förgäves på min väska men blev bara mer solbränd och myggbiten. Men ljudet från vågorna vid Agia Marinas stränder var som en brustablett för själen. Även de varningstexter som fanns på Marlboro Light gav mig bildning, ty de var skrivna med antikens semantik: AKTOS KRAXOS HOSTAS LUNGOS!
På hemresan fick vi veta att pilotens namn var: Roberto Cervera-Jäger. Jag tror inte flygvärdinnorna fattade hur kul det egentligen var.

Bubblan förvandlas till operascen
Hemma igen kände jag att jag behövde få mig lite äkta umeåkultur. Umeå har sina kulturella spelplatser och spelbutiken Bubblan på Brogatan kan ibland vara en lika dramatisk skådeplats som en operascen. Travexperter är alla primadonnor och jag fick nu åtnjuta en föreställning där gammal läxar upp ung. Namnet på dramat kan vi kalla: Open Stretch!
I huvudrollen fanns barytonstämman Herr Lagunoff, en magnifik gestalt inte olik Marlon Brando i Gudfadern, eller i Apocalypse Now. Utspelen var många och de riktades mot Den unge Eilert, killen med stambord vid fönstret, inte helt olik en romantisk norditaliensk schlagersångare. Med raggarfrilla. Han hade inte vunnit ett lopp...
Herr Lagunoff basunerade:
– Du förlorar i varje lopp säger du. Fattar du inte att Open Stretch är utveckling! En innovation! Med två körfält till på upploppet har nu Örjan Kihlström har TRE möjligheter att komma fram. Om han inte går dödens för då har han fyra! Eller Svanstedt! Även om Takter har spets så har dom ju Open Stretch! Du måste ju tänka om! Det är nya tider!

Den unge Eilerts segerdans
Den unge Eilert muttrade tillbaka med diverse stickrepliker om hur den satans Lagunoff domderade och hur svårt det va att få in Tvillingen med alla dessa möjligheter som Open Stretch gav, men var nu redo för sitt stora soloparti, vilket också blev finalen. För i sista loppet vann han, trots den gamles visa råd:
– Open Stretch! Blaha blaha! Du och dina principer!
Eilert hoppade omkring och viftade med sin vinstbong.
– För min del kunde Örjan Kihlström få haft hela landningsbanan på Umeå Flygplats till Open Stretch, han hade ändå inte vunnit! Matrix Reloaded! Hur kan du spela den, när ettan och tian vann!
Sorti! Den unge Eilert gick segrande till kassan och bongade ut sin vinst, köpte en sexpack folköl och pep iväg till Jonsson som hade knytkalas i afton.

Open Stretch, akt II...
På söndan gick jag in till tjejerna på Press Stop. Dit kom en dam och ville hämta ut en liten travvinst från i lördags. Hon trodde hon skulle få sig några hundra. Men så var det ju Open Stretch som gjorde att hon vann i första. Där hon faktiskt hade med Soraya Laday. Hon vann alltså 180 000:- på denna nymodighet som kallas Open Stretch. På nåt vis fick Herr Lagunoff rätt. Godmorgon!

Nicklas! Snart ska UmeåGalan dela ut priser till företagare m.fl i umeåregionen. Vi krönikörer har hela Västerbotten, och drygt det. Om du fick dela ut priser vilt, vilka vill du ge till och vad ska de få?
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!