Skorpioner är bäst

Efter några veckor som dominerats av saker tycker Benny att jag ska behandla motsatsen – det immateriella, den andliga dimensionen… det okända.

Det finns i alla fall nästan en debatt om andlighet i Sverige, men den kommer inte riktigt igång eftersom vi krampaktiga lutheraner har lika svårt att erkänna som att avfärda vår religion – därför blir det liksom ingenting att diskutera. Följande svar är i princip obligatoriskt när vi svenskar får Frågan:
”Jag tror kanske inte på Gud så… men jag tror någon form av kraft.”
Ett mesigt standardsvar som inte säger nåt och inte heller sporrar till vidare diskussioner.
Vi håller artigt dörren öppen samtidigt som vi inte vill verka alltför naiva. Främst är vi nog egentligen ärligt ointresserade. Vi har andra skyddsnät i vårt samhälle, som ersatt kyrkan. Vi tror på utbildning och fast anställning och A-kassa och nätpoker och olika fotbollslag och fri sjukvård och Idol och Lotto och sånt istället.
Livsåskådningarna är många, och blir fler allt eftersom de olika trossamfunden försöker utvecklas med sin omvärld. Intelligent design är ett sånt avknoppat exemplar, en religös version av bibelns skapelseberättelse – som vi väl alla kan avfärda, i alla fall ordagrant. ID menar att många fenomen i världen är för komplexa för att ha uppstått enbart av evolution, att någon måste ha haft ett intelligent finger med i spelet (och de har givetvis också ett förslag på vem det kan vara). Helt vattentät är tydligen inte den teorin (vad vet jag?) och den avfärdas också avmätt av vetenskapen. Men religionerna har heller ingen bevisbörda – rimligt tvivel räcker för dem, sen är det upp till var och en att addera lite tro.
Går man inte igång på religion finns det massor av andra alternativ. Astrologi är ett, som vissa faktiskt väljer… på riktigt. Jag vet inte ens om astrologi och religion är polare… eller räknas den som hädisk?
Harmlös är den i alla fall i sina generaliseringar, och uppenbarligen bara rena löjan. Ändå är jag påtagligt mallig över att vara Skorpion. Inte så lite fåfängt, eller hur… men vi skorpioner är vanligtvis magnetiska, spännande, charmiga och intelligenta personer – och vem vill inte vara det? Möjligtvis är alla stjärntecken lika uppskrivna (även om jag har svårt att tro det) men jag vet ärligt talat inte för jag läser bara mitt.
Det okändas förespråkare – medier, spåtanter och andra spiritister har åkt på en del stryk på sistone. Det är främst de fantasilösa humanisterna som fått in några högerkrokar och ett par tasksparkar. Humanisterna är de där typerna som inte bara vet mer än alla andra – utan också gärna berättar det. Flitigast representerad i Sverige av IT-miljonären Christer Sturmark.
De tycker att det är korkat att inte använda sig av den samlade vetenskap som faktiskt finns, och det är givetvis logiskt… men vi människor vill ju bli lite lurade och hjälper därför gärna till själva. För vem orkar se saker exakt som de är hela tiden?
Vi vill bara tro ibland, eller snarare hoppas, vart efter det passar – jag är som sagt högfärdig över att vara magnetisk och spännande.
Däremot; de populära medium-showerna på tv tar lurendrejeriet lite väl långt. Först var det ”Crossing Over” med John Edwards och nu har hans slot ersatts med favorithobbiten James Van Praagh – medium i showen ”Beyond”. De utnyttjar cyniskt våra förhoppningar om Nangijala – tro ingenting annat. Och tro även detta – hade Van Praagh och Edwards verkligen besuttit de här krafterna skulle de slå mynt av det på ett betydligt effektivare sätt än att gneta på med hemsidor och jobbiga tv-shower.
Enklast att dupera är våra seniormedborgare. För ju äldre man blir desto mer öppen blir man för Jesus – eftersom man med åren har mer och mer att förlora på att inte vara det. Ungdomar däremot känner sig odödliga och låter sig inte luras in något religiöst kontrakt. För dagens kids ska ju allt vara individuellt och anpassat särskilt för dem. De vill inte underkasta sig någonting kollektivt. Regler är ju värsta trist.
Allt måste dessutom vara roligt. Konstigt förresten att de ser så uttråkade ut.

Benny: du är ju inte direkt tonåring, men verkar ha rätt kul ändå? Hur gör du? Har du några knep att förmedla till morgontrötta läsare?
NICKLAS BEGRLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!