Jag gillar forskarnas nya rön

Det var en ordentlig slakt som Nicklas gjorde av Umeå.vill mer-marknadsföringen och jag är benägen att hålla med honom i mycket. Att kritisera kampanjen är helt okej. Man skriver i det lilla häftet ”Vikten av att vilja” som gått ut i alla hushåll: ”Var tacksam för kritiken, I en levande stad är det livsviktigt med dialog och öppenhet. Att låtsas som om det inte finns problem är en återvändsgränd. Varje kritisk synpunkt är en öppning mot en förbätttring.” Vilken tur att vi krönikörer finns för att också genomföra denna!

Gänget i Stadshuset är väldigt förtjust i att få priser och samtidigt som man tävlar om att få bli ”årets ungdomskommun” i hård konkurrens med Mora och Kungsbacka, (finns det fortfarande kvar ungdom i dessa hålor) vill vi krönikörer därför dela ut priset: ÅRETS SKOTT I FOTEN till den jantekampanj Umeå.vill mer. hittills har presterat. Och vilka ska då få hjälpa till med detta? Jo forskarna förstås.

Forskarna – ska rädda rubrikerna!
Nicklas, den obildade av oss, har aldrig satt sin fot på universitetet annat än på brännbollsfesterna och undrar vilka de där forskarna är. Jo det kan undertecknad tala om. FORSKARNA är den enda yrkesgrupp i världen som av media behandlas som en samlad enhet man nämner i bestämd form oavsett vad de pysslar med.
Det är framför allt i de lokala tevestationernas nyhetsinlag man säger:
”NU HAR FORSKNINGEN... kommit fram till...” (att smör är nyttigt, att ökenspridningen inte är så stor som vi trodde, att präriemössen har en särskild otrohets-gen som även vi män kan tänkas ha, att smör är gott, att kråkor kan meta, att blåbär är bra för synen). FORSKARNA kommer fram till nya rön varenda dag vilket håller igång åtminstone kvällstidningarnas rubrikmakare. Och våra vanligaste frukostsamtal.

Forskarna – ska rädda Umeå!
Om vi nu återvänder till den här kampanjen som nyss fick krönikörernas Skott-i-foten-pris vill jag hävda att Umeå inte alls har en undanskymd position i ett globalt perspektiv. Inte när det gäller forskning och vetande, men framför allt engagemang. Är det ingen som har hört universitetsrektor Sandberg inleda sina engagerade anföranden om Umeås förträffligehet – där han visar jordklotet upp och ner med Umeå som centralort i Barensregionen. Umeå är STORT! Det är tusentals personer i Umeå som forskar eller har anknytning till forskning här i Umeå där man nu proriterar: befolkningens åldrande och livsvillkor, biologisk kemi, cancerforskning, ekosystem i förändring, genusforskning, infektioner, matematik, nervystemet, nordliga studier, välfärdsforskning, växt- och skogsteknik samt sjukdomar som har att göra med ämnesomsättningen. Jag säger som den lilla Grummeflickan sa i tvättmedelsreklamen som gick på TV förr: ”Det tycker jag ser rätt bra ut inför framtiden.” Kan inte forskarna och jag få göra den här reklamen för stan! (Då blir vi åtminstone citerade.)
Engagemanget – finns i Umeå!
Budskapet kanske inte har nått innanför stadshusets murar men CNN vet att det var från Umeå de kom, gänget från FOI som hjälpte Hans Blix att leta massförstörelsevapen i IRAK. Våra forskare om man säger.
Det var härfrån Umeå de läkare och sjuksköterskor kom som deltog i kristeamet som for ner till tsnunamins offer i Thailand. Det där var ju på nyheterna varenda dag men...är det nån som har gjort dom till hjältar?
Det var här, i det humanistiskt belästa och engagerade Umeå, som man samlade ihop till Nordens största demonstrationståg mot USA:s invasion i Irak. Över alla partigränser, här deltog ung som gammal.
Det är sånt som gör att jag trivs bra i den här stan. Och trivs jag här så trivs nog fler såna som jag. Att forskningen dessutom har kommit fram till att smör är nyttigt gör morgonmackan extra god. Ett gratistips till Norrmejerier som vill göra gott: Västerbottenost-smör. Just do it!

Nicklas. Shakra, Chi, yin och yang. Horoskop. Jag tror att tjejer gillar sånt men hur är det med dig? Vad har du för stjärntecken? Tror du på sånt?
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!