Foto: Mikael Sundberg

Pisa – mer än ett torn

Staden Pisa i italienska Toscana-området är mer eller mindre synonymt med sitt lutande torn. Paradoxalt nog skulle tornet förmodligen varit rivet idag om det inte hade varit tillräckligt misslyckat – om tornet bara hade lutat lite grann, hade det antagligen rivits för länge sedan.

Idag är det istället ett av världens mest kända byggnader.
Men Pisa är mer än tornet och Campo dei Miracoli där det står. Pisa är en mycket levande medeltidsstad med 100 000 invånare.
Inte minst under terminerna präglas Pisa mer än kanske någon annan italiensk stad av sina studenter som bidrar till en ung och festlig stämning. Och universitetet har anor – det var där Galileo Galilei var lärare, och det var från det lutande tornet han släppte stålkulor för att studera gravitationen.
De flesta människor som besöker Pisa gör det dock för att fotografera sig vid det lutande tornet. Som bonus får besökarna uppleva en förhållandevis liten italiensk stad med charmiga gator och torg. Välbevarade pittoreska byggnader kantar gatorna som i de flesta fall leder till både stora och små torg (”piazza” på italienska) där italienare och turister möts – är det inte en marknad som lockar folket ut på gator och torg så finns det en mängd kaféer och lunchställen att besöka.
Den byggnad vi känner som det lutande tornet i Pisa är egentligen det fristående klocktornet till stadens domkyrka. Tornet började byggas 1173 och färdigställdes först 187 år senare. Det var när man byggde den tredje våningen som tornet började luta. Idag lutar tornet 5,5 grader. Det har åren gjort åtskilliga försök att stabilisera tornet. Benito Mussolini till exempel beordrade att tornet skulle rätas upp men den betong som användes gjorde istället att tornet sjönk längre ned i marken.
Den 7 januari 1990 stängdes tornet för allmänheten på grund av olycksrisken. Det öppnade igen den 16 juni 2001 efter omfattande restaureringsarbeten. Tornet har årligen flera miljoner besökare som går de 294 stegen till toppen. Av säkerhetsskäl ringer man inte i de sju klockorna eftersom vibrationerna knappast skulle göra nåt för att förbättra tornets situation.
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!