Om pincetter och vad kvinnor kan

Jag träffade Calle Hård och Marianne Svennerstam på stan för en tid sedan. De tagit båten sin in från Holmön för att köpa en pincett. Sånt föder funderingar. Att köpa en pincett gör man inte varje dag. Jag minns inte när jag köpte en pincett.

Det mest rationella man kan tänka är att det torde saknas pincetter i butiken på Holmön. Där fungerar inte heller de marknadskrafer som styrs av våra behov. Pincetten är oumbärlig för att ta bort stickor ur fötterna efter barfotaspring på bryggan, eller för att rycka ut törnen man fått ur en nyponbuske sedan man kikat in genom fönstret till en gammal fiskarstuga, eller för att ta bort fästing man fått i djupgräset när man letat smultron. Det är kvinnors uppgift att hantera pincetter.
Nu stod vi där på Renmarkstorget utanför Bishops och Marianne visade stolt upp den pincett hon hade köpt. Att fråga en kvinna om vad hon skulle använda denna pincett till vore lika nyfiket som att tjuvtitta i hennes badrumsskåp så jag undlät att fråga. Jag såg det också som en kvinnofråga. Jag ville inte veta.

Kan man könsbestämma tingen?
Pincetter är nog mest till för kvinnor, tänkte jag. Och tänkte vidare att var hon nu i stan så hon kunde ju lika gärna kila in till apoteket och köpa plåster och desivon om pincetten skulle va till stickan i Calles fot. Även en pimpsten kunde hon ha köpt, eller fotskrapa för springer man barfota på hällar och stenar får man förhårdnader på hälen. Såna kan spricka och göra ruskigt ont. Och nån fotvård att tala om finns nog knappast på Holmön. Frågan är om det är Marianne som ska sköta Calles fötter? Hur skulle hon ha tid med det. Hon ska leda arbetet med att göra Umeå till Kulturhuvudstad 2014, alltså ska hon plocka sina ögonbryn. Calle ska dessutom till Indien och skriva en ny bok. Där har folk alltid gått barfota. Sprickor i hälarna kan de ta hand om med indiska oljor. Marianne behöver nog inte oroa sig mer.

Nicole Richie, vilken slampa du är!
Jag läser i Dagens Industri om bankerna som kraschar överallt. Det är oreda i alla världens kökslådor och man har lånat ut verktyg till grannar som aldrig lämnar igen dom. Jag läser också i Aftonbladets glättade måndagsbilaga Sofis Mode att Nicole Richie är frustrerad i förorten. Först tänkte jag att hon hade flyttat till Östra Ersboda men hon bor bara en bit utanför Hollywood. Hon är less på att gå hemma och mata ungen samtidigt som hon vill ut och slampa sig med Paris Hilton. Såklart.
Jag vill genast veta mer om Nicole Richie. Hur många glitterstrumpbyxor har hon som ligger ihopkorvade i nån byrålåda, det kanske finns nån K-Mart jämförbart med vårt Överskotts Bolag där hon köper tandborstar i storpack – kopior av Jordans – men värdelösa efter en veckas borstning. Sånt gör frustrerade kvinnor från Östra Ersboda. Nej vänta, de kan nog hitta lika usla utensilier på Rusta eller Lidl.

Män är från Mars, kvinnor från Vännäs
Härom veckan åkte jag på kulturutflykt med Staffan Ling upp till Åmsele för att lyssna på Torgny Lindgren. Under bilresan berättade han att hade läst min krönika om alla prylar man samlar på sig. Även hos dem fanns en ”fruktskål” där det samlades batterier som blir över sedan man öppnat förpackningen, gummiband, plastkort från konferenser. ”De där snoddarna, sa Staffan. De har en såndär häftanordning som jag tror jag kan ha användning av. Men jag vet inte till vad än.”
Så talar en man. Han tror alltid att han kan få använding av saker.
Annars var det kulspetspennor som drällde omkring i Staffan och Maggans lägenhet. ”Jag fattar inte varför vi sparar på såna som inte funkar, sa han. Men jag tror nånstans att Maggan kan få fart på dem.”
Män är från Mars tänkte jag, och kvinnor från Vännäs. Maggan är från Vännäs men kan kvinnor från Vännäs få fart på uttorkade kulspetspennor? Det är sååå lite man vet! Har det nånsin varit med i P1:s radioprogram Vetenskapsmagasinet?
När jag kom hem från kulturresan till Åmsele där vi fick höra Torgny Lindgren berätta om berätta om pölsans sammansättning, samlade jag ihop alla mina korta röda engångspennor som jag tjyvat till mig hos ATG-ombuden. Det var säkert 50 pennor jag överlämnade till tjejerna på Press Stop. Hoppas ni är från Vännäs, sa jag. Jag vet nämligen inte om alla funkar. Godmorgon!

Nicklas: Umeå lanseras med en ny marknadsföring. Vad tycker du om den?
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!