Villan som fyller upp sig själv

Det här är en tidning för dig som vill köpa bilar eller hus. När du ser bilderna på husen eller lägenheterna och deras interiörer så är dessa helt befriade från avtryck av den förra familjen som bodde där. Här finns ingen disk i diskställen, inga kastruller vid spisen, ingen tvätt på köksborden som ska strykas. Inga leksaker eller gosedjur. Men snart ska det bli fullt i huset. Och du har ingen aning hur detta går till.

Alla som nyss köpt villa eller lägenhet planerar NYTT. Alla har bläddrat IKEA-katalogen och de vet precis vad som finns på våra lokala köpställen för möbler och intredning. Men nu är det bara TRISS-skrapsvinnare som har råd med att helt starta från scratch, resten av oss dras med gammalt bagage. Du ska flytta samman nu också så vi talar om dubbelt bohag som ska komma överens. Det är inte det enklaste. Dubbla soffor, dubbla stereo, dubbla skåp och bokhyllor. Dubbelsäng? Okej det får bli den bästa. (Förhoppningsvis har ni testat bådas innan, ni är nog inte helt obekanta.)

Ur glömskans gömslen
Nu har ni enats om vilka möbler och pryttlar som får följa med till det nya huset, Trodde ni ja. Som om flytten till nya villan bara angick er! Nej nu är tiden inne för respektive far- och morföräldrar på båda håll att säga följande:
”DÅ VILL VI OCKSÅ ATT NI TÖMMER FÖRRÅDEN NI HAMSTRAT PÅ ER HEMMA HOS OSS I ALLA ÅR – FÖR VI HAR INGENSTANS ATT HA SOMMARDÄCKEN.”
I hennes förråd: En nedmonterad spegelvägg, herdematta från flickrummet, affischer med Duran Duran och Madonna, fyra par skridskor, två kartonger skolböcker, två par slalomskidor och slalompjäxor, kartonger med Barbie och Sindydocka, boxar med luktsudd och bokmärken samt cirka 100 gosedjur.
I hans förråd: Några askar Dungeons and Dragons, signerade hockeyklubbor av Lövens mästarlag 87, en hockeybag full med reservdelar till en Zündapp-moppe, två flyttkartonger med Fantomen och James Fjong, affischer på Ozzy, Samantha och Sabrina. En stor kartong med joysticks och databräden, samt miljoners med kassetter med kopierade dataspel samt en Philips bandspelare.

Släkten läser Bil & Bostad
När resten av släkten blir varse att ni har köpt hus – ja de har sett huset också i Bil & Bostad så de vet nog – nu har de chansen att göra sig av med sitt överflöd:
Från ingenstans dyker fastrar och mostar upp med mattor, udda porslin, julgransfot, köksbord med stolar, vitrinskåp från 70-talet, lakan med inbroderade initialer – ett arvegods från en faster i Eskilstuna), kastruller, kaffebryggare och matberedare (ja det saknas kanske en visp men...) ”VI VET SJÄLVA HUR KNAPERT VI HADE DET NÄR VI NYSS HADE KÖPT HUS...EN LITEN GÅVA BARA...LYCKA TILL!”
Att samla på sig ett bohag för livet får en snabbskjuts för er som flyttar samman. Det vimlar av välvillig släkt som bara vill hjälpa till. Ni gör IKEA-besök och försöker att hålla nån slags modern standard, men att hitta en stilren möblering går inte. Så fort ni fyller år får ni pynt och krafs att ställa på era hyllor. Ingenting passar till varandra men ni tar tacksamt emot och placerar ut. Ni tar själva hem krukor och skålar från era resor och försäker placera ut dem i rummen. Fruktskålar. Tjena. I dessa hamnar lösa gummiband, nycklar, gem, julkort, batteriet som blir över när ni tankat upp er fjärrkontroll till teven. (Förpackningen innehåller 4 batterier. Ni behöver bara 3.)
Sex saxar i en saxask
Allting samlar på. Och snart vet ni inte hur det kommer sig att ni har sex saxar som skramlar i olika lådor ni drar ut, och de är slöa allesamman. Man slänger nämligen inte saxar. Av någon anledning. När slängde du senast en sax?
Är du en sån som river ner 20 muskotnötter när du gör en äppelpaj och skyller på att det ”stod så i receptet.” Säkert har du också en muskotnötrivare – den ligger troligen tillsammans med champagnevispen du fick när du fyllde 30. Håppla! Hit kan du nu stoppa batteriet som blev över när du tankade fjärrkontrollen.
Jag läste någonstans att en normal tvåbarnsfamilj har cirka 1 600 synliga föremål framme i en lägenhet. Räknar man in det som ryms i skåp, lådor och förråd räknar man upp till 4 000 prylar. Så mitt kära unga par som nyss köpt villa. Ni har hamnat i en process som ni själva inte har kontroll över. Tips: Ni kan börja med att slänga de 100 gosedjuren och kartongen med dataspel och joysticks. För även NI behöver en plats att förvara sommardäcken. Godmorgon!

Nicklas. Jag hävdar att nagellack, nagelfil, aceton och pincetter är sånt som tjejer ska ha reda på. Men hur är det med plåster, tejp och vadd? Ligger det mittemellan på genusskalan över prylar i hemmet. Red ut vad som är manligt och kvinnligt!
BENNY KARLSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!