Vad kostar det att bo på fina gatan?

Vill du bo på fina gatan? Eller väljer du ett billigare alternativ i närheten? Skillnader i kvadratmeterpris kan vara stora mellan olika gator, trots att de ligger ett stenkast ifrån varandra. Oavsett om du väljer att köpa en bostad på en dyr adress eller inte är det bra att veta hur prisbilden ser ut. Se till att ha koll på prisläget, ända ner på gatunivå, inför köp eller försäljning av din bostad.

Hur mycket kommer jag få ut för min bostad? Vad är rimligt att betala för min nya lya? Dessa frågor är ofta de mest centrala i samband med bostadsbyten. Givetvis är det många parametrar som spelar in. Läget, omgivningen, skicket, månadskostnad, planlösning, balkong/trädgård och mycket mer påverkar var slutpriset hamnar.
Ett sätt att få ett hum om vad en bostad är värd är att titta tillbaka på prisstatistik över tidigare försäljningar, och sedan väga in fördelar och nackdelar med den aktuella bostaden. Nu finns till och med statistik, för både bostadsrätter och villor tillgänglig ända ner på gatunivå. Statistiken visar att snittpriset på en gata kan skilja sig väsentligt från en gata bara ett stenkast bort.

Prisstatistik ger en fingervisning
– Ju mer köpare och säljare vet om förutsättningarna på marknaden desto bättre är det. Prisstatistik, ända ner på gatunivå, ger en fingervisning om priset och kan bidra till realistiska förväntningar. Priserna skiljer sig inte bara mellan delar av landet, olika städer och stadsdelar utan även mellan olika gator. Därför är det bra att ha så detaljerade uppgifter som möjligt, säger Ulrika Berg, pressansvarig på Fastighetsbyrån.
På Kungsholmen i Stockholm korsar Scheelegatan Fleminggatan. Statistik från de senaste försäljningarna på dessa gator visar att snittpriset per kvadratmeter är 42.334:- på Fleminggatan och 48.729:- på Scheelegatan. För en lägenhet på 100 kvadratmeter blir det en prisskillnad på hela 640.000 kronor. (Källa: Fastighetsbyrån)
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!