Foto: Electrolux

Fortfarande flest kvinnor som städar

Närmare sju av tio europeiska kvinnor städar hellre mindre och ofta än att göra en storstädning mer sällan. Det visar en undersökning som Temo har genomfört på uppdrag av Electrolux.

För att undvika just storstädningar städar kvinnor ofta mindre ytor, till exempel köket eller badrummet vid sidan av andra aktiviteter. Då är det extra viktigt att nödvändiga städredskap är lättillgängliga. Vid dessa mindre städinsatser använder man inte heller alla de redskap man tar fram till en storstädning.
Generellt städar män och yngre kvinnor mindre och mer ogärna än äldre kvinnor.
Äldre kvinnor dammsuger mest, upp till 4-5 timmar per rum och vecka samt alla möbler varje vecka. Yngre kvinnor och män ser det mer som ett nödvändigt ont och dammsuger alla golv en till två gånger per vecka.
Den yngre generationen är mer benägen att använda sladdlösa dammsugare för dagliga snabbstädningar. De allra flesta använder dock en vanlig stor dammsugare.
Kvinnor och män
Det är fortfarande kvinnor som har ansvaret för städningen i hemmet, trots att invånarna i många europeiska länder är jämställda på många andra sätt.
Drygt hälften av kvinnorna i Europa tycker om att städa, samtidigt som man inte vill ägna alltför mycket tid till detta. Kvinnor i Portugal, Grekland, Frankrike och Spanien anser att det är viktigare med ett välstädat hem än vad kvinnor i norra Europa tycker. Sex av tio kvinnor i Europa skurar köksgolvet varje dag och tre av tio skurar även övriga golv lika ofta.

Därför städar vi
Nio av tio europeiska kvinnor tycker att det är viktigt att hemmet doftar rent. Utöver inplanerade städdagar städar de allra flesta när smutsen börjar synas, lukta och när man känner smulorna krasas under fötterna. Många städar också i förebyggande syfte för att det inte ska bli alltför smutsigt, så att städinsatsen blir ännu större. När vänner eller släkt är inbjudna städar de allra flesta. De som bryr sig minst om att städa inför besök är svenska kvinnor. Sex av tio svenskor städar för sin egen skull, inte för sina gäster. Badrum och kök är de rum som städas mest frekvent. Allra oftast städar vi köksbänken och badkaret. De ställen i hemmet där familjen äter och dricker är också ofta städade samt hallen.
Städningen framkallar dåligt samvete hos många – knappt hälften av de svenska och nederländska kvinnorna får dåligt samvete när de låter bli att städa regelbundet. (Källa: Electrolux)
ANDERS ERICSSON

Fler Artiklar
Klicka och läs!