Foto: Peter Hållsten

Händelserik kulturhelg i Umeå

En händelserik helg väntar umebor i alla åldrar med matfestival, kulturmarknad, dansbattle och aktivitetsdag för barn och unga – allt under ett par dagar. Bil & Bostad har pratat med arrangörerna bakom evenemangen.

Sommaren och semestern är slut för i år och hösten är här, och med den skolstart och nya säsonger av populära tv-program. Men också lokalt händer det grejer – och kanske mer spännande sådana. I helgen väntar några osedvanligt händelserika dagar i Umeå med arrangemang för alla smaker.

Smakfull festival
Vi börjar med just smaker. Årets upplaga av Umeå smakfestival startar torsdag den 13 september för att pågå fram till söndag, som vanligt med mängder av matrelaterade händelser och upplevelser mitt i Umeå, på Rådhustorget. Det är femte gången festivalen anordnas och temat för året är ”Matens ursprung”.
– I år testar vi en ny sak med gästspel som vi tror blir stor succé, säger Anna Hållsten, projektledare för Umeå Smakfestival. Det är några av Umeås främsta restauranger som gör kortare inhopp i festivalens eget kök under ett par timmar och serverar mindre smakportioner till besökarna. Jag gissar att det kommer att bli poppis så det gäller att hänga på låset innan allt tar slut, det finns bara ett begränsat antal portioner.
Vilka tycker du ska besöka Umeå Smakfestival?
– Alla som gillar mat och dryck bör besöka festivalen för att ta del av det som restauranger, marknadsstånd och lokala bryggerier erbjuder för att helt enkelt äta och dricka gott. Och för att träffa andra människor, det är verkligen en glad mötesplats! En annan sak vi gärna lyfter är vår äppelfestival på lördagen. Då blir det äpplen från morgon till kväll med allt från äppelverkstad i köket till äppelpajstävling och sedan ciderbar med Brännland Cider under kvällen. Dessutom bjuder vi alla besökare på äpplen! säger Anna.
Marknad med kulturen i centrum
Ett annat återkommande och populärt arrangemang är Pilgatans kulturmarknad, som i år äger rum lördag den 15 september. Här kan besökare ta del av hantverk och konst av lokala kreatörer, men även musik och mat. Detta är det sjunde året Pilgatans kulturmarknad genomförs och en nyhet i år är fler samarbetspartners, berättar Marcus Eriksson, samordnare Pilgatans kulturmarknad.
– En både trevlig och viktig nyhet i år är att marknaden har fått två nya medarrangörer. Därmed utökas marknaden också med ett tiotal utställare på Hotell Gamla fängelsets rastgård samt spelning på Gröna älgen senare på kvällen, säger Marcus.
Varför tycker du att man ska besöka Pilgatans kulturmarknad?
– Pilgatans kulturmarknad är en fantastiskt trevlig mötesplats i vår vackra stadsdel Öst på stan där vi även i år försökt hitta en så stor bredd som möjligt i utbudet. Ett 60-tal utställare kommer att stå redo den 15 september med allt från mat till blommor, keramik, stickat, virkat, prints, vintageloppis, böcker, smycken, återbruk, musik, illustrationer, barnkläder, gitarrpedaler, fanzines och mycket mer. Vi tror och hoppas att alla kan hitta något av intresse på årets marknad. Sedan får vi givetvis inte heller glömma möjligheten att tillsammans skapa en trevlig marknadsdag och många möjligheter att träffa härliga människor, säger Marcus.

Grym danshelg
Modern, urban, dans blir det under Urban North, en ”battlehelg” med tävlingar, musik och workshops på Norrlandsoperan 14-16 september. Man kommer även att utlysa Urban North-stipendiet för de som själva vill arrangera något framöver.
– Det blir battles under lördag eftermiddag och på söndag eftermiddag går finalerna av stapeln, säger Linda Wiklund, producent Norrlandsoperan. Dessutom bjuds alla deltagare och publik på en show under lördagkvällen, Saturday Night Show, med supercoola akter som Broder John, Soweto Skeleton Movers med en helt unik streetdansstil från kåkstäderna och Lily Frias från LA.
Vad får man som besökare uppleva på Urban North?
– Här får du se en massa dans inom den urbana streetkulturen! Vi har tävlande från hela Sverige och även andra länder, både rookies och mer professionella. Vi får också se och höra våra lokala storheter som är på g. Dessutom är den handplockade juryn för tävlingsdelen själva grymma dansare, så de får vi också se uppträda under helgen. Och du själv kan vara med och dansa när vi öppnar upp dansgolven mellan battlen och efter Saturday Night Show! Stämningen brukar vara peppande, energisk, inkluderande, varm och glad, säger Linda.

Uppmuntrar till rörelse
Röra på sig kommer även deltagarna i Change the games aktivitetsdag på lördag att göra. Projektet Change the game, som arbetar för vad man kallar ökad rörelserikedom hos barn och unga, utökar i år programmet. De första två dagarna (torsdag-fredag) riktar sig främst till yrkesverksamma, men under lördagen blir det stor aktivitetsdag på Nolia med bland annat prova på-aktiviteter för barn samt övningsbanan Rörelseriket.
– Vi vill sprida konceptet rörelserikedom som ger nya perspektiv och lösningar på hur vi kan öka lust, förmåga och möjlighet att röra på sig. Det kommer deltagare från alla län i landet – intresset ökar snabbt, säger Tom Englén, projektledare för Change the game.
Vilka önskar du ska komma till Change the games aktivitetsdag?
– Familjer ska komma till aktivitetsdagen där barnen får utforska spännande rörelser och idrotter och där föräldrar får värdefulla tips om hur de kan öka barnens lust och förmåga att röra på sig. Ledare har möjlighet till en ögonöppnande workshop på torsdag kväll med världsexperten Dean Kriellaars från Kanada. Dessutom blir det fler utbildningar för yrkesverksamma under torsdag och fredag på Väven.

Det kommer mera ...
Det blir alltså en fullspäckad helg, och som om det inte var nog har vi som vanligt också Bondens egen marknad på lördag vid Vänortsparken i centrala Umeå.
När helgen är över tar SEE hållbarhetsvecka vid, med start måndag den 17 september. SEE (som står för Social, Ekonomisk och Ekologisk hållbar utveckling) äger rum i Västerbotten och Norrbotten och handlar om att uppmärksamma aktörer som bidrar till en hållbar utveckling. Det är de deltagande aktörerna som själva skapar programmet, och programpunkterna är många – hundratals! Kolla hemsidan, www.seehallbarhetsveckan.se, för ett komplett program.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!