Foto: Maria Wall

När rev du lakan till trasmattor senast?

Alltid ska den yngre krönikören Nicklas ge mig passningar om att jag är äldre än honom, men okej. Jag köper idén om att jag är en av broarna från en äldre generation till nästa.

Eftersom jag är född i brukssamhället Hörnefors på tidigt 50-tal är jag bekant med den ordning och sparsamhet när det gäller materiella ting som fanns hos både morfars och farfars. De prylar de ägde hade alla en funktion. Kastrullen, stekpannan, smörbyttan, köksklockan, kökssoffan, tallrikar, glas, kaffekoppar. Det var ordning med tingen och reda i verktygslådan. Utmärkande för denna generation var att de hade synnerligen bra koll på vad de hade i hemmet. Och när lakanen i linneskåpet blev för nötta revs de till remsor och vävdes till trasmattor.

Tankar för dagen
På morgnarna brukar jag vakna till klockradions P1 och där sänds ett program som heter Tankar för dagen. För några veckor sedan hörde jag där ett program med psykologen Lilian Levin som berättade om sitt och maken Ronny Ambjörnssons hem i Tavelsjö. Hon berättade om påslakan de hade införskaffat i rätt stor mängd eftersom de ofta hade gäster som övernattade. Nu hade hon rivit dessa till nystan och gett dem till en väninna som hade vävstol. Jag tror nog att även hon själv hjälpte till att väva trasmattor som sedan gavs till barnen som nu är vuxna. Att få en trasmatta med rivna lakan från västerbottensgården i Tavelsjö till stockholmslägenheten var någonting alldeles extra. Trasmattor med proviniens. ”Den här är gjord av lakanen som jag sov i när jag var liten.” Sånt man kan berätta om för sina gäster.
Visst har det funnits trasmattor även hos oss, men jag minns tiden när dessa slängdes ut. ”Det är mycket mera praktiskt med plastmattor. De kan man ju bara duscha av när de blir dyngiga.” Jag är alltså även förtrogen med tiden med Lena Larsson och Slit och släng. Köp nytt!

Gratis om du hämtar!
Det som är utmärkande för dagens generation är att vi har ett övermått av materiella ting. Inte nog med att de flesta av oss har dragit på oss arvegods som fyller våra skåp. Vi drar även hem en massa prylar från loppis och second hand-butiker. Sedan Ikea kom till Umeå köps en massa nytt och precis som jag skrev i en krönika för några år sedan är marknaden full av gamla möbler som inte längre säljs utan skänks bort. Det finns gott om grupper i sociala media, som Facebook, där du kan fynda soffor, fåtöljer, bokhyllor, sängar – ja vad du vill, till ingen kostnad alls. Kom och hämta, vi är bara glada om vi blir av med det!
Alternativet är att de själva måste frakta sina prylar till återvinningen. Vilket innebär en kostnad för att hyra släp. Att ge bort grejer lättar även samvetet i dessa tider när hållbarhet och återvinning är honnörsord. Kanske rent av bra för klimatet, vad vet jag?
Själv har jag då förr i tiden varit mycket förtjust i att elda upp skiten. Jag minns när jag eldade upp ett stort skåp i min trädgård på Sofiehem. Flammorna steg högre än äppelträdet. Odygdigt javisst. Kryssar av i min bucketlist över 100 odygdigheter. Redovisas för Sankte Per.

Hållbara tips och trix
Mitt goda råd till mina läsare i Bil & Bostad om du vill bidra till en bättre värld är att du först försöker få koll på din egen lilla värld. Jag lovar att du har mer än du behöver i skåp och lådor, i garderober och förråd. Tänk på dina prylar i bestämd form. Var är saxen, var är tejprullen? Du har ingen aning om var de finns men när du börjar leta hittar du fem saxar där alla är slöa och tejprullarna sitter där i sin plasthylsa, men de är slut! Hur många kulspetspennor har du hemma? Hur många fungerar? Du behöver EN penna för att lösa melodikrysset, eller hur? EN penna som fungerar.
Det jag rekommenderar är att du har inventering i helgen. Vad är det egentligen du behöver för din egen överlevnad och trivsel? Känn sedan lyckan av att gå ut genom dörren som konsument. När du vet vad som saknas och du vet exakt vad du behöver. Fyll gärna också en dunk med vatten och ha lite extra skaffning i skafferiet. Blir det kris i samhället ska du i alla fall överleva i tre dygn. Längre än så behöver du inte planera.

Ja du Nicklas. Ordning och sparsamhet är numera en dygd för mig. Och nu varnas även för lågkonjunkturen. Nu är bara frågan; är du beredd på nästa lågkonjunktur och hur ska du hantera den?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!