Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

En dag med något för alla

Då har det åter varit dags för den årliga MRF-dagen som arrangeras i Umeå av våra bilhandlare som är delägare av Bil & Bostad. Det är en alltid lika välkommen familjefest där solen åter sken upp och jag fick möjligheten att ta min vita springare, motorcykeln, och besöka några av dem.

MRF står för Motorbranschens Riksförbund vilka arbetar för att du som kund ska känna dig trygg då du köper bil. MRF är branschorganisation för den seriösa bilhandlaren och tillika bilverkstaden, och för att få vara en del av MRF ställs höga krav på handlaren som förbundit sig att följa de krav och riktlinjer som MRF kräver. MRF-garantin och MRF:s kundskydd är bara några av dem.
Under MRF-dagen höll bilhandlarna öppet hus, med en motorfest för såväl ung som gammal där man vänder sig till de som går i nybilsköp eller kanske vill göra en affär på en begagnad bil. Många både nya och äldre modeller presenterades på saluhallsgolven, och självklart var det en dag man kunde passa på att testköra eventuella framtida köp eller bara låta sig njuta av kaffe och tårta.
Mitt första stopp blev hos Motorcentralen i Umeå. Ett anrikt företag här i Umeå med rötter från 40-talet då John Rickard Ericsson startade företaget hemma i garaget på Norrlandsgatan 29, där han sålde sin första lastbil av märket Scania. Året var 1944 och sedan rullade det på och 1948 började man sälja VW och först ut var såklart ”bubblan”. Året efter startade man på Haga där man idag finns kvar och där man med tiden byggt om och till med verkstäder, saluhallar, biluthyrning och även haft bensinstation. På 60-talet kom sonen Sture Ericsson att ta över Motorcentralen och sedan syskonparet Anna och Michael Ericsson som driver det ännu idag.
Kan nämna att Michael Ericsson var min ungdomsidol från rallytiden på 80-talet och han kunde gasa rejält med sin Audi Qattro. Jag tror det var på SM 1985 som jag försökte hålla efter honom i min rejält trimmade Amazon, vilket visade sig vara omöjligt. Idag är Motorcentralen ett fullserviceföretag som säljer VW, Audi, Skoda, VW Transport samt också Scania lastbilar och bussar.
Redan direkt man slagit upp portarna fick säljarna att göra. Jag träffade Christoffer Hald, säljare av Skoda personbilar, som mellan kundbesöken berättade för mig om året som gått. ”Vi är mycket nöjda även om det kom en lite oro i och med skattesystemet Bonus-malus som kom den 1 juli, men sedan rullade det snart igång igen och vi är mycket nöjda. Modellerna Skoda Kodiaq och Karoq har också dragit sitt strå till stacken och är mycket populära suv-modeller. De var också vinnare i tidningen Teknikens Världs stora suv-test”, säger Christoffer som gärna visar mig den vackert gråa Skoda Sportline som också är byggd för lite tuffare körning.
Henrik Sandberg med dottern My ville gärna veta mer och provköra Skoda Kodiaq Style TDI 190 med fyrhjulsdrift medan övriga familjen förberedde sig för lite tårta med mera som företagen bjöd på under dagen.
Efter att ha gottat mig i nya Skodabilar tog min vita springare mig till Umeå Van Service, även det en av Umeås bilhandlare som varit med länge. Förra året firade de 30 år i sina lokaler ute på Västerslätt i Umeå. Anledningen till just namnet Van Service var att grundaren Ingemar Micaelsson från början startade bilverkstad där han skruvade i just amerikanska vans hemma i sin pappas garage i villan på Västerslätt. Sedan dess har firman vuxit och blivit ett stort familjeföretag som idag säljer många märken som Jeep, Dodge, Chevrolet, Izuzu och Opel. Företaget har också egen reservdelsbutik och verkstad.
Andreas Israelsson, försäljningschef på Umeå Van Service, är nöjd med året som gått, även om de också märkte lite av en dipp i juli på grund av skattesystemet Bonus-malus. ”Vi är väldigt starka på företagsfordon men växer hela tiden på personbilssidan där vi har ett stort modellprogram. Muskelbilarna som Challenger och Charger kanske inte säljs till var man eller kvinna, men lockar oerhört många att klämma och känna. Roligt att dessa klassiska och respektingivande bilar kommit tillbaka och blir ännu större. En annan spännande sak som också är på gång och som det pratas mycket om är fossila bränslen och dess utveckling. Ja, även årets politiska val och hur det påverkar framtiden är spännande,” säger Andreas som numera är min nya ”bästis”. Vad annat kan han vara då han lovat mig att få testa muskelpaketet Dodge Challenger och känna respekten den levererar. Undrar om den sparkar hårdare än Mustangritten jag fick hos Carsteds tidigare i sommar som var grymt häftig.
På MRF-dagen brukar många vara ute och besöka bilhandlarna bakom Bil & Bostad. Så också Jan-Erik Sellgren som jag hittade i en Dodge Durango i saluhallen hos Umeå Van Service. ”Det är alltid kul att åka runt och främst titta på de elektroniska lösningarna som olika bilmärken och modeller har. Min egen Volvo XC60 har till exempel sånt som usb-kontakter malplacerat i handskfack mellan sätena medan denna Dodge har dem lätta att använda mitt framför dig, nästan. Är däremot lite kritisk till dessa stora displayer där man i många bilar ska styra allt som till exempel värmen, musiken och navigatorn. Man förbjuder mobiltelefoni då man kör vilket är helt rätt, men samtidigt utvecklar man bilens elektronik så man måste flytta blicken från väg och trafik för att bara göra en sådan enkel sak som att justera värmen”, säger Jan-Erik. Och jag håller verkligen med honom, även om detta är något som biltillverkarna säkert redan tittar på.
Johan Holmberg spekulerar på en ny Opel Mokka X som står uppställd i saluhallen hos Umeå Van Service. ”Vi söker en ny bil och tycker Opel är ett intressant val. Främst är det en fabriksny bil vi är ute, men om priset kan vi också tänka oss en bil som bara gått få mil”, säger Johan medan jag sneglar på de uppdukade tårtfaten och kämpar för att låta bli.
MRF-dagen är ju som nämnts en dag för alla, såväl de äldre och de allra yngsta. Förutom stora tårtfat, läsk och Festis så bjöd Bilinvest även på ansiktsmålning för den som önskade. Tjejerna Alicia Bodén och Lila Abramsson hade målat många barn på förmiddagen och erbjöd även mig att få sätta mig och få något snyggt jämte mina tatueringar. Men nja, visst kan det vara fint med lejon och nyckelpigor i ansiktet men jag är inte säker på att min gumma där hemma hade uppskattat det.
Bilinvest som ligger på Ersboda har ju som de andra företagen jag besökt denna MRF-dag en fantastisk historia bakom sig. Allting började 1948 då Helge Åström startade ett företag, Helge Åströms Maskinaffär. De sålde olika entreprenadmaskiner från början men började snart också med olika bilmärken som Oldsmobil, Simca, Nash, Morris och MG. Vi snackar alltså om de riktiga klassikerna i historien – här i Umeå. Lite senare i slutet av 50-talet blev man BMW:s återförsäljare och 1969 också Toyota. Familjen Edberg som än idag driver Bilinvest tog över företaget 1979. Man delade då upp firman i Bilinvest som säljer bilar och Hälge Åströms Maskin för entrepenadfordon. Sedan 1981 har man funnits på Ersboda, en etablering jag minns väl då jag i min ungdom handlade min första Mitsubishi där, ett märke man fortfarande säljer tillsammans med Peugeot. Man bedriver förutom saluhall också fullserviceanläggning i lokalerna.
I saluhallen hittade jag Maine Ödling som hade spanat in en begagnad Citroën C4 E från 2015. ”Jag är väl stamkund här från 2004 då jag köpte min Peugeot 307. Och nu har jag bestämt mig för att köpa en ny bil där jag har satt en fast budget samt ett krav på att den ska ha gått mindre än 5000 mil. Jag är jättenöjd med Peugeot men är öppen för andra förslag då Bilinvest har många olika märken i sin begagnathall”, säger Maine.
Tomas Edberg som är säljare för Peugeot och Mitsubishis personbilar och transportmodeller hos Bilinvest är även han mycket nöjd med året som gått så här långt. ”Även Bilinvest märkte av en dipp under sommaren. Men vi hade bra med kunder ändå då bland annat modellen Mitsubishi Eclipse Cross hade sin försommarpremiär och visade sig vara en riktig favorit hos kunderna. Nu ser vi fram emot nästa år och nyheterna som rullar in då. Nya elhybrider kommer i våra modellprogram vilket känns väldigt spännande” säger Tomas.
MRF-dagen har lockat mycket folk till bilhallarna idag. Och då detta är mitt sista stopp och besök för idag så passade även jag på att få mig lite tårta (en liten bit) och kaffe. Det är alltid lika kul att besöka sådana här event och träffa såväl gamla som nya vänner. Förutom allt prat om bilar och motorcyklar får man en del tips om vad som gömmer sig i garage runtom i länet. Så även denna gång varför ni snart får ta del av en Indian-motorcykel med sidovagn. Spännande!

Mikael "Big Papa" Bergström

Fler Artiklar
Klicka och läs!