Foto: Maria Wall

Den ekologiska tanken är viktig även inom hockey

”Det är VI som ÄR Björklöven” brukar hejarklacken Green Devils skråla – inte sällan när laget har en bra period därnere på isen. Då växer tuppkammen på ståplats H vilket manifesteras i denna ramsa, och de har väl delvis rätt i alla fall.

De mest inbitna fansen är en viktig del av Björklöven, liksom själva laget, ledarna, de som jobbar ideellt i föreningen och inte minst alla sponsorer – stora som små.
De minsta sponsorerna är förresten de individer som enträget tecknar säsongskort. Trots att de bättre än några andra vet att många hemmamatcher kommer att bli en rejäl mental utmaning, när det är halvtomt i hallen, lite småkallt på läktaren och det enda som förhoppningsvis kan värma är ett knackigt power-play. Stunder när vårt stolta Löven torskar på straffar mot semesterorten Västervik eller när de blir kölhalade (som vanligt) av Pantern.
De här minsta sponsorerna, med ytterst selektivt minne, som år efter år bokar sin sittplats är nog de riktiga hjältarna.
De är basen för all biljettförsäljning och bör därför hållas på gott humör, vilket gör det till en prioriterad uppgift för Lövens ledning att adressera deras önskemål.
En sak sittplatspubliken verkligen gillar är att ha en relation till spelarna på isen. Det är särskilt viktigt när laget inte spelar SM-final vartannat år, eller kanske inte ens spelar i högsta serien.
De ser nämligen hellre att det går sisådär för en gammal arbetskamrats grabb än för en dyr transatlant med attityd- och viktproblem.
Att vara son till en gammal lövenstjärna är ju snarast att likna vid en superkraft för en ung hockeyspelare – sånt går verkligen hem på sittplats. Och det finns ju en hel del arvingar att minnas, och några av dem tar sig naturligtvis in i den här allstarfemman.
För det blir inte en hel trupp som Benny efterfrågade förra veckan utan en femma med umebornas mest ekologiska favoritspelare.

Målvakter: Göte och Mankos
grabbar
Daniel Wälitalo är given. Av två anledningar. 1) Han är Götes grabb och 2) han har en Roger Federer-taturering på underarmen. Han delar spaden med Mankos grabb Emil Hedman, som tyvärr bara vaktat båsdörren några gånger i Löven. En skandal egentligen att Björklöven väljer att satsa på främlingar, ja, till och med skåningar, istället för begåvade locals.

Backar: Tobba och Patriks grabbar
Här på backplats är det kändistätt. Alexander Sundström, som faktiskt avslutade karriären som back, teamar upp med Erik Andersson. Helt glömda är härmed Alexanders eviga problem med ljumskarna och Eriks problem med Green Devils.

Center: Pernillas grabb
William Eriksson är en överraskning – uttagen i ett allstarteam så här, innan han ens gjort riktig debut i Löven. Men, med Pernilla Eriksson (före detta Stensson) och Anders Eriksson som föräldrar och gaphalsen Erik Eriksson som farbror är han en drömspelare ur ett nätverksperspektiv. Det antal idrottsintresserade umebor som har koppling till klanen Eriksson – och därmed incitament att besöka hallen – torde vara tusentals.

Forwards: Bertan Gerhards grabbar
Magnus Forsgren, son till Bertan Forsgren – en gång mäktig forward i Röbäck med väl utvecklad social kompetens – tar en av platserna på flanken. Lite bortglömd kanske så här femton år senare men både lirare och kämpe när det begav sig. På andra kanten ser vi P4-profilen Gerhard Stenlunds arvinge – Isak Stenlund-Ädelgran – skadebenägen lyxlirare med fina handleder och fördelaktigt utseende. Tyvärr är det hudiksvallspubliken som får njuta av Isse i år.

Poängen med listan borde vara uppenbar för alla. Nämligen, att om en spelare inte har lokal förankring måste de vara Beliavski-bra för att få en plats.
Det är på alla sätt mer hållbart att bli nia i tabellen med hjälp av lokalbefolkningen istället för att sluta fyra-femma med främlingar.

Benny: Hållbarhetstänket skapar i elfte timmen en ny våg för en massa färdigheter vi trodde skulle dö ut med våra far- och morföräldrar. Du är ju en av broarna från den generationen till nästa – vad har du för hållbara tips och tricks?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!