Händelserik höst med många nyheter

MRF-dag hos Umeås bilhandlare är synonymt med nya bilmodeller, spännande erbjudanden och gratis tårta. Lördagen den 1 september är datumet som gäller i år, men först har Bil & Bostad kollat in läget på marknaden.

1. Hur skulle ni beskriva bilmarknaden i Umeå 2018?
2. Vilka är de vanligaste frågorna ni får från era kunder?
3. Vad kommer hösten att innebära för er del?

Erik Edberg
Bilinvest
1. Den har varit god. Det har ju hänt mycket i år, med Bonus-malus-system och högsommarvärme, men trots det har försäljningen varit riktigt bra.
2. I början på året var det väldigt många frågor om diesel, men de farhågorna verkar ha lagt sig nu. Det är ju inte heller någon fara, de dieselbilar som säljs i dag är ju miljöklassade, och de säljer fortfarande bra.
3. Det är mycket som händer här hos oss i höst. Bland annat har vi uppdateringar på vår laddhybrid från Mitsubishi, som har fått ett nytt batteri med längre räckvidd. Sedan släpps även nyheter från Peugeot, nämligen Peugeot 508 och Peugeot Partner.

Fredrik Sjöström
Bergners Bil
1. Jag skulle säga att det är en bra marknad, med samma tryck som förra året. Nu har det varit en väldigt varm sommar, men vi har sålt lika mycket som i fjol.
2. Det finns lika många frågor som det finns kunder. Men det är många som frågar om vår Kia laddhybrid, det är väl någonting som sticker ut för stunden.
3. Vi har många nya och uppdaterade modeller som kommer ut i höst, både från Kia och från Mazda. Vi gör dessutom en ny satsning på husvagnar och husbilar från Kabe och Adria. Så vi har fullt upp här i höst.

Tomas Plogner
Motorcentralen
1. Den har varit bra i flera år, både i Umeå och i övriga landet, och det har fortsatt under 2018. Så temperaturen på marknaden är över det normala i dagsläget.
2. Det har varit mycket diskussion, både i media och bland våra kunder, om dieselns vara eller icke vara. Sedan har vi fått frågor om eldrift och hur miljövänligt det är. Det finns många frågor att välja bland, men jag skulle säga att de om miljöpåverkan är de som sticker ut.
3. Under första halvåret har Volkswagen och Skoda släppt många nyheter, men nu under hösten är det nya A6 från Audi som är den stora nyheten hos oss på Motorcentralen. Sedan kommer fler nyheter i slutet på året.

Andreas Israelsson
Umeå Van Service
1. Marknaden är het. Många har valt att köpa ny eller begagnad bil under första halvåret. Det är stort intresse för pickuper och fyrhjulsdrivna bilar. Det har vi alltid haft och det håller i sig i år också.
2. Många frågar om skatter, förbrukningar och servicekostnader. Alla är väldigt kostnadsmedvetna och vill ha en helhetsbild inför sitt köp.
3. Under hösten släpper alla våra märken nyheter, och det kommer både nya motorer, nya modeller och facelifts. Så vi kommer att ha en spännande höst med en hel del nytt.

Per Oscarsson
Bilspektrum
1. Bilmarknaden i Umeå 2018 är fortfarande väldigt stark. Vi har flera år av en stark handel bakom oss och efterfrågan känns fortsatt god.
2. Just nu finns ett stort intresse kring olika nivåer av elektrifiering. Många kunder funderar mycket kring vilket alternativ som passar dem bäst – hybrid, laddhybrid eller el – något som känns roligt då vi har en hel familj av bilar som kan möta de flesta kunders behov.
3. Vi kommer att ha en aktiv och rolig höst. Till exempel släpper vi en helt ny modell, Hyundai Kona, som är en kompakt suv. Speciellt spännande är att Hyundai Kona även lanseras som en full el-suv, med hela 55 mils räckvidd. Därtill släpper vi även en uppdaterad Hyundai i20, en helt ny Hyundai Santa Fe, samt den nya vätgasbilen Hyundai Nexo. Det är nästa generations elbil, som använder vätgas som energibärare och har vatten som enda utsläpp.

Kenth Burwall
Bil-Dahl
1. Året har varit framgångsrikt än så länge, det tror jag alla tycker. Begagnatförsäljningen går fortsatt bra, så vi ser med tillförsikt på fortsättningen.
2. Vi får många frågor om dieselbränsle nu för tiden. Många funderar kring vad man bör välja och vi brukar förtydliga och säga att diesel fortfarande är ett väldigt bra drivmedel. Det finns nog många som funderar på andra alternativ, men vår erfarenhet är att många väljer diesel i slutändan.
3. Den kommer innebära många nyheter. Vi har bland annat en ny Mercedes pickup, som jag tror att många har väntat på. Sedan har vi även en ny E-klass, som är en laddhybrid där el- och dieselmotorer samverkar. Plus nytt från Nissan och Citroën, samt mycket, mycket mer.

Jakob Ederlöf
Burlin Motor
1. Bilmarknaden i Umeå har varit fantastisk under 2018. Både på nybilssidan och på begagnatbilssidan har försäljningen varit bra.
2. Vi har märkt en stark ökning, på både försäljningen av och frågor om våra hybridvarianter, det vill säga
bilar som har både el- och bensindrift. En annan fråga som varit frekvent gäller Bonus-malus-systemet och hur det slår för olika bilmodeller. Och sedan har det förstås varit många frågor om diesel och om man törs köpa det idag.
3. Vår ombyggnad av Lexus-hallen är i princip klar, och vi håller nu på att bygga ut och totalrenovera vår Toyota-anläggning som vi beräknar ska stå klar i början av oktober. Så vi ser mycket fram emot att få ta emot våra kunder i nya och fräscha lokaler.

Pär Wennberg
Carstedts
1. Den har varit riktigt bra, precis som den har varit de senaste åren.
2. Jag vill påstå att det inte finns några frågor som är vanligare än andra. Vi upplever att det finns många olika frågor när det gäller bilar, och att många kunder är väldigt pålästa innan de kommer hit, men vi gör så klart vårt bästa för att svara så bra som möjligt.
3. Hårt jobb som vanligt, både på bilförsäljningen och i vår populära verkstad. Det som blir extra roligt är att vi får ett antal så kallade facelifts på våra transportbilar, samt att vi lanserar en helt ny Ford Focus, som har fått fantastiskt beröm i fackpressen. Den har massor med ny teknik som standard, eller som tillval, och bränsleförbrukningen har visat sig vara riktigt låg. Bara den är värd ett besök hos oss.

JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!