Foto: OBOS Sverige

Grönare bostäder växer fram

Det råder stor efterfrågan på bostäder i Umeå, och det byggs också nytt på många områden i kommunen. Ett av de kanske inte största men mest intressanta projekten hittar man på Umedalen. Växthuset är ett nyproduktionsprojekt där hållbarheten är i fokus.

Umedalen växer hela tiden och en av de senaste satsningarna heter Växthuset. Här byggs 38 lägenheter med boareor på 28 till 82 kvadratmeter – ettor, tvåor och treor. De två bostadshusen på fyra våningar utgör stommen i området, men det som är speciellt med Växthuset är det gröna tänket – och då pratar vi både om grönskande växter och miljö och hållbarhet.
– Centralt placerat i bostadskvarteren kommer vi att resa ett stort växthus där alla medlemmar får en egen lott att odla på samt möjlighet att använda ytorna för sociala sammanhang, berättar André Lindström som är projektutvecklare på bostadsföretaget OBOS och ansvarig för Brf Växthuset.
Projektet siktar på att vara både socialt och miljömässigt hållbart. Till exempel byggs husen i trä och lägenheterna har energisnåla vitvaror. Lägenheterna förses också med något som kallas OBOS Smarta hem-lösning som hjälper en att hålla nere energiförbrukningen. Dessutom finns elcykelpool, elbilspool och verktygspool tillgängliga för de boende.
– Förutom växthuset får hela kvarteret en grön och livfull känsla tack vare små detaljer som sedumtak, varierade materialval, flerbostadshusens träfasad och den växtlighet med odlingslådor, blommor, träd och buskar som dyker upp som återkommande element i området.
André kallar Växthuset ett ”unikt nyproduktionsprojekt i Umeå” och berättar att de även kommer att skapa hobbyrum som snickeri och syateljé – totalt nästan 500 kvadratmeter gemensamhetsutrymmen och lokaler.
– Det vi helt enkelt vill åstadkomma här är att uppmuntra till social gemenskap. Det är så lätt när man tänker på flerbostadshus att man ser framför sig människor som sitter själva i sina lägenheter. Här hoppas vi få in lite friska vindar och nytänk och få folk att vilja ge sig ut i närområdet.
Första inflyttning till Växthuset är beräknad att ske hösten eller vintern 2019/2020, och detta är bara ett av många pågående eller kommande bostadsprojekt i Umeå. Frågan är om det tänk som präglar Växthuset kommer bli vanligare i framtiden när det gäller utformningen av nya bostadshus och -områden ...
– Detta kommer att komma mer och mer, då efterfrågan och kunskapen från intressenter ökar, avslutar André.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!