Foto: Mikael "Big Papa" Bergström

Big Papa: Ett eljest VM

Traktorpulling. Ingen sport eller hobby man talar om dagligen i våra trakter.

Traktorpulling, en sport där man med ombyggda traktorer ska dra en specialbyggd vagn längs en bana på 100 meter. Normalt i större tävlingar ökar vikten i vagnen varefter man kör framåt med hjälp av en viktbox som förflyttar sig framåt. Den sitter vid start över hjulaxeln som är placerad längst bak på vagnen. Från start går det de första metrarna inte alltför tungt. Men varefter traktorn drar vagnen framåt blir den hela tiden tyngre. Målet är att orka dra vagnen ända fram till 100-meterslinjen. Då blir det en så kallad full pull och man går direkt till final.
I final belastas vagnen ytterligare då flera kan ha dragit full pull, tills det bara återstår en segrare. Den som klarar finaltyngden längst vinner. Tävlingen genomförs med olika klassindelningar så att det blir rättvist.
VM i traktortävlingar har sedan 2010 varit ett fantastiskt trevligt arrangemang i Vännfors i Vännäs kommun. Bakom arrangemanget ligger Vännäsbygdens hembygdsförening i samarbete med LRF, Lantbrukarnas riksförbund. Ett samverkansarrangemang mellan byarna som numera har blivit en höjdpunkt med tusentals besökare.
Förutom att man kör en egen variant av traktorpulling där man drar ett flak med publiken som vikter har man också bil-, mc- och mopedutställning, loppis och försäljning av lokalproducerat som kött och tunnbröd samt fika och hamburgare. Djur som grisar och kalvar underhöll såväl barn som vuxna. VM står för Vännforsmästerskapen för veterantraktorer.
En av alla eldsjälar som jag träffade var Henry Eriksson som precis var på väg att rulla ut för att försöka sig på en full pull med en av alla sina traktorer, en Volvo BM 329 från 1962. Henry har varit med och startat upp eventet och lånar mer än gärna ut sin mark för ändamålet. ”Det är kul att det från år till år bara blir mer och mer besökare och tävlande. I år körs fem klasser med drygt 20 startande”, säger Henry.
Henry Eriksson äger flera traktorer. Så också denna klenod som han gärna startar upp och visar under dagen. Jonny Wiberg från byn har under flera dagar fixat med maskinen varför den nu spinner som den ska. ”Lite justeringar kan behövas då och då”, säger Jonny. Traktorn är en Fordson mod F från 1924 med en rätt häftig och unik motor på 4,11 liter. Med sina fyra cylindrar leverar den hela 21,4 hästkrafter. Motorn har så kallad stänksmörjning och går att köra på både bensin och fotogen. Brano eljest och vacker maskin alltså.
Som före detta aktiv föreningsmänniska ser man ju att denna motorfest verkligen har potential att växa. Mycket underhållning som passar såväl barn som vuxna, och fri entré vilket jag också tycker är bra. Samtidigt ett fantastiskt trevligt VM där allt inte handlar om att vinna utan om att ha kul. Jag längtar redan till VM 2019 i Vännfors!
MICKAEL "BIG PAPA" BERGSTRÖM

Fler Artiklar
Klicka och läs!