Foto: Maria Wall

Gott nytt surströmmingsår!

Nyårsafton firas den sista december när det är som kallast och mörkast här i Sverige. Då ska damerna ha glittriga klänningar och herrarna kostym och lackskor, det ska ätas hummer och drickas champagne. Klimatet där vi bor säger nåt annat.

Vi får ha Helly Hansen eller skoteroverall om vi inte ska frysa arslet av oss när vi ska ut och kolla fyrverkerierna. Det är ”same procedure as last year”. Eller hur Miss Sophie? Men nog finns det alternativa sätt att fira nyår.
Låt mig ge några exempel på hur andra kulturer än den vi har i väst firar samma sak.

Japaner, ryssar och kineser
Om nyårsdagen här hemma numer tillägnas bakis-pizzan så är traditionerna i Japan lite mer spännande. Det japanska nyåret heter Shugatso och firas i tre dagar. Många japaner besöker tempel och andra religiösa platser under nyårsdagarna för att be om lycka inför det nya året. Därefter lägger de fjolårets sorger och bekymmer bakom sig med en glömskefest. Hur den går till vet jag inte, men jag antar att det krävs en hel del saké för att glömskan ska slå till?
Det rysk-ortodoxa nyårsfirandet sker den 13 januari med vodka, svart bröd och saltgurka. Jag antar väl också att man går till kyrkorna och vårdar sina ikoner.
Kineserna firar nyår mellan den 20 januari och 19 februari med att resa hem till familjen. Här snackar vi fullbokade inrikesflyg, kaos i trafiken som SJ bara kunde drömma mardrömmar om. Alla ska ut och resa samtidigt! Hemvändardagar i stor skala.

Judar, buddhister och sikher
Många judar firar Tu bi-shevat, eller trädens nyår, i januari eller februari. Det är då de första träden börjar blomma i Israel. Då dukas fruktfaten upp med dadlar, granatäpple, vete, korn, fikon, oliver och druvor. Nyttigt!
Mahayanabuddhistiskt nyår firas vid den första fullmånen i januari. Detta nyår firas främst i Kina, Korea, Japan och Vietnam och firas oftast i tre dagar. Tibetaner firar en månad senare. Gott nytt år Dalai Lama!
Den 14 mars firar sikherna i sina nyårsturbaner. Alla sikher heter i regel Sing i efternamn så jag antar att det sjungs en del på deras kalas. Allsång på Skansen i Punjab? Let’s all Sing!

Iranier, kurder och thailändare
Omkring den 21 mars infaller Newroz då bland annt iranierna firar nyår. Då ska det skjutas fyrverkeri, hoppas över eldar och firas. Våren har kommit! De iranska pizzabagarna här i Umeå som förser oss med bakis-pizza på nyårsdagen är lediga och äter sju små rätter på silverfat med familjen. Undrar om inte vi svennar kunde hänga på den festen vi med. Det liknar ju valborg och kan vi integrera iranerna med att sjunga ”Vintern rasat ut bland våra fjällar” ska det väl ordna sig.
Alla som varit i Thailand känner till nyårsfesten Song Kran som infaller 13-15 april. Den firas med vänskapliga vattenkrig på gator och torg. Man slänger stora mängder vatten på varandra för att möta det nya året ren och lycklig. Den man har blött ner önskar man ”Sawatdee pee mai” – gott nytt år! Skulle det kunna vara något för oss? Ja, efter vår rekordvarma juli skulle vattenkrig varit efterlängtat på Umeås gator och torg.
Surströmmingspremiär!
Jag kunde fortsätta att räkna upp ännu fler nyårsfiranden som sker över hela världen, hela året i olika kulturer. Hinduerna firar nyår den 14 april. Den 21 juni firas vintersolståndet och solens återkomst i Bolivia, Chile och södra Peru. Kopterna i Etiopien firar nyår i september. Att vi ska fira nyår den sista december är alltså ingenting unikt. Som jag ser det är det fritt fram att kasta pil på kalendern på ett annat datum och säga NU! Det här datumet ska vi fira! Så varför inte fira gott nytt år redan nu i helgen när det är surströmmingspremiär! Bjud in och blanda folk från andra kulturer, höj konservöppnaren och önska gott surströmmingsår!
Med rysk vodka, eller japansk saké, till Röda Ulven eller Oscars strömming glömmer vi det gamla året. Let’s not make the same procedure as last year. Eller hur Miss Sophie?

Ja du Nicklas. Du ville att jag skulle skriva om tiden. Men jag skrev nog mer om traditioner. Antikrundan kommer hit i höst. Har du nåt som är värt att köa för och få värderat?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!