Foto: Maria Wall

Grundkurs – de svenska ”sakfrågorna”

Benny rivstartar direkt efter industrisemestern med en tung politisk fråga som han servar åt mitt håll. Nu är det tydligen slut på att flämta om vädret eller rabbla somriga smultronställen!

Både jag och ni kära läsare kastas direkt tillbaka till vardagen när Benny vill veta om jag orienterar mig politiskt via en känsla för block- och partipolitik eller om jag bestämmer mig efter de så kallade ”sakfrågorna”.
Egentligen gäller inte den här gamla uppdelningen längre, nuförtiden röstar vi med magen bara. Magkänslan, och en rad förutfattade meningar om världen, är våra hjälpmedel idag för att hitta rätt på den politiska kartan.
Men det stämmer, som Benny antyder, att det en gång i tiden fanns sakfrågor, som tenderade att bli hjärtefrågor för de olika partierna. Käpphästar nästan.
Hursomhelst – om du som läsare inte har riktig kläm på vilka sakfrågor som hör till vilket parti så kommer här en snabb-genomgång ... så att du står rustad inför valet i höst.

Socialdemokraterna
Ansvar och solidaritet är en stor grej, liksom att vi inte bara kan lita på dem, vi BORDE lita på dem – det är väl kanske deras viktigaste budskap. ”Vi har gjort det här förut, i typ hundra år, så varför blanda in några andra? Rösta på oss – som era föräldrar gjorde – så kommer allt att bli bra igen.”

Centerpartiet
C vill också gärna flirta med alla. De tar en del ”det ska löna sig att arbeta” – glesbygdsversionen – en del ”familjevärderingar” och sen kryddar de med en vass Annie Lööf som tror att hon kan vara supertraditionell och feminist på samma gång.
Liberalerna
Man kan tro att skolfrågor är det enda som Björklund bryr sig om, med tanke på hur profilerad han är på det området. På gott och ont, mest ont. En viss ambivalens kan dessutom skönjas och nu verkar det som att det är katederföreläsningar och äpple till läraren som gäller igen.

Kristdemokraterna
Traditionella värderingar är viktiga – liksom familjen! Och då pratar Kristdemokraterna inte om nån rapgrupp eller organiserad brottslighet utan om kärnfamiljen som vi minns den från 1800- och 1900-talet – när folk inte skiljde sig hela tiden och det var nån jävla ordning.

Moderaterna
Frihet är grejen för M. Valfrihet i alla situationer. Särskilt om du driver företag. Så långt är allt glasklart, men sen de la till prefixet ”Nya” är de även ett arbetarparti. (Här kan det kännas lite förvirrande, men så ser politiken ut idag.) Det viktigaste för moderna moderater är dock att duon Reinfeldt/Borg fixade finanskrisen galant. Lix.

Miljöpartiet
Här blir det nästan övertydligt vilken fråga som är i centrum. Men trots att miljön är så viktig och så tydligt i behov av kärlek har Miljöpartiet misslyckats med att bli omtyckta, vilket är något av en bedrift faktiskt. Ett regeringsparti som riskerar att missa fyraprocentsspärren hör inte till vanligheterna.

Vänsterpartiet
Det regeringsparti som ibland riskerade att falla för fyraprocentsspärren är Vänsterpartiet. De fick inte vara med förra gången man lekte ”bilda regering” och alla misstänker att dom är supergriniga fortfarande, men att dom döljer det på ett lite läskigt passivt-aggressivt sätt.
Sakfråga? Rättvisa!

F!
Ni har väl inte glömt Feministiskt Initiativ? Ett annat sannerligen lovvärt initiativ – baserat på den radikala idén att kvinnor är människor – som aldrig har varit riktigt nära att ta en plats i riksdagen. Precis som Miljöpartiet verkar de för en fråga de allra flesta tycker är superviktig, utan att lyckas mobilisera svenskarna.

Sverigedemokraterna
Det enda ”enfrågeparti” som lyckas entusiasmera oss svennar är SD. Detta faktum är bland några olika saker främst pinsamt. Miljö eller jämställdhet kan vi inte hitta en anledning att backa upp men främlingsfientlighet däremot – får fölk att gå man ur huse för att ”proteströsta”.

Benny: hösten betyder inte bara val. Många ser hösten som en nystart – som om året inte är kalenderdrivet mellan januari-december utan inleds i augusti. Hur ser du på hösten? På kalenderåret? På tid?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!