Foto: Maria Wall

Klimat för kakaduor?

Torrsommarn! Har vi då sett dess like? Jag pratade med kompisen Staffan Ling i förra veckan och han kunde rapportera att hjortronmyrarna kring Mickelsträsk har aldrig varit torrare och han har kunnat gå där med gymnastikskor utan att bli blöt.

Kring kanterna vid skogsbrynen har det funnits några enstaka hjortron och lite blåbär men i övrigt blev det mindre plock än någonsin.
Cyklisten Mats Rosin vet att hallonen trivs i värmen och kommer det bara lite regn över snåren ska väl buskarna ge ifrån sig. Jo jag har sett en del hallonkart i slänterna längs älven och får vi bara lite mer regn på det där så lär de väl komma de med.

Torraste sommarn på 200 år
Värmen och torkan har tydligen inte varit värre på 200 år, men det har väl det goda med sig att myggen verkar helt ha försvunnit. Nu bor jag i centrala stan och har sovit hela juli med fönstren och balkongdörren öppna och inte en endaste liten myggusling har hittat in.
Det tackar vi för, samtidigt som vi också konstaterar att det borde ju drabba alla våra småfåglar som livnär sig på mygg. Är vi där nu, vi som tidigt oroade oss för miljöförstöringen sedan vi på 60-talet läste Rachel Carsons bok ”Tyst vår?” Torkan är värre än i Australien, kanske vi kan hoppas att det flyger hit undulater? Vad tror ornitologen Christer Olsson? Har vi inte snart ett klimat här för kakaduor?
Krönikekollegan Nicklas undrar vad som ska skördas och hur det ska lagras när jag bor mitt i stan och saknar jordkällare. Det äger ju sin riktighet det där att vi inte har nån jordkällare, eller kallkällare i Valandhuset vid Rådhusesplanaden. Men vad värre är att vid skyfallet förrförra söndagen trycktes dagvattnet upp i brunnarna i källaren så där har det varit översvämning ska jag säga. Det enda som kan förvaras där är väl levande ål och nätting?

Töm era pottor i naturen?
Som det ser ut nu verkar alltså de flesta blåbären ha torkat bort och lingonen är för tidigt säga något om. Men så var det ju det med svampen. Vi som är någorlunda bildade vet ju att svamparna lever och frodas även om de inte syns. Under mossan finns deras mycelier och rotsystem som breder ut sig överallt och bara väntar på att få regn. Mina svampplockande vänner som finns i sommarstugorna kring Norrmjöle och Sörmjöle har ännu inte sett några kantareller. De har ju alla sina hemligställen så de vet var svampen växer. Om inte regnet kommer så kan jag ju tipsa dem om att åka dit med vattenkannor och kanske rent av tömma sina pottor där. Då kanske herr Kantarell och fru Sopp vill komma opp?
Jag har själv aldrig provat den metoden men det är säkert både rätt när det gäller hela tänket med återvinning som är så nödvändigt i dessa dagar. Att pissa i vinbärsbusken kan ju aldrig vara fel i alla Umeås trädgårdar. Visst får man väl göra så på sin egen tomt?

Heja augusti!
Förhoppningsvis har nog skogarna brunnit färdigt nu när vi går in i augusti som väl kanske kan räknas som den första höstmånaden. Nu ska det ätas både surströmming och kräftor och förhoppningsvis slipper vi den värsta sommarvärmen. Under augusti är det också slutspurt för alla politiska partier inför valet och nu blir väl vädret också en valfråga, kan jag tänka. Men hur de än vänder och vrider med politiken kan nog ingen rå över vädret, regnet och skördarna.
Förra sommarn var det för blött hos Arne Lindström på Röbäcksslätten så han kunde inte skörda. I stället fick spoven och beckasinerna käka upp sädeskornen. Och nog fanns det mjöl ändå på Konsums och Icas hyllor att göra pannkaka av. Och ägg har det inte saknats.
Men sylten lär nog bli dyrare i höst. Det kan vi då räkna med. Men som sagt, vi har augusti månad kvar att hoppas på. Det kan knappast bli värre!

Ja du Nicklas. Utan att gå in på valhemligheter. Har du funderat på hur du ska rösta i valet? Tänker du då på ett parti utifrån deras politik, eller på vilka som kan bilda regering?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!